Arkivfoto: Peter Mailand

Arkivfoto: Peter Mailand

Fredensborg høvler 57 millioner kroner af gælden

I budgettet skulle Fredensborg spare 25 millioner kroner, nu skærer byrådet kommunes gæld ned med 57 millioner kroner

I forbindelse med budgetforliget vedtog byrådet at skære 25 millioner kroner af budgettet. Nu vil byrådet afdrage kommunens gæld med 57 millioner kroner.

Kommunens gæld udgjorde sidste år lige knap 600 millioner kroner, og med en kassebeholdning på mere end 300 millioner kroner vil Fredensborg afdrage gælden med 57,4 millioner kroner. Planen er, at Fredensborg Kommune skal blive gældfri i 2024, et år før planlagt. Det vedtog byrådet på et møde inden jul.

Da sagen blev behandlet debatterede politikerne livligt og flere kom med kritiske bemærkninger om rammeaftalen med Kommunernes Landsforening (KL), der fastlægger et ensartet serviceniveau og anlægsniveau for alle kommuner i hele landet. Kort fortalt betyder rammeaftalen, at kommunerne bliver modregnet krone for krone, hvis aftalen med KL brydes.

Det fik Enhedslistens Bjørn Svensson til at opfordre til 'civil ulydighed', og bryde rammeaftalen med KL, hvilket fik borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) til at bryde ind.

"Du har selv jo stemt for budgetforliget!"

"Ja, jeg jeg ville gerne øge servicen flere områder, men vi er bundet på hænder og fødder," sagde Bjørn Svensson.

Per Frost Henriksen (S) slog på, at politikerne er bundet af servicerammen og anlægsrammen, men tilføjede, at det ikke er hverdagskost, at Fredensborg Kommune høvler 57 millioner kroner af gælden.

"Jeg har prøvet meget i mine 28 år, men jeg har aldrig prøvet, at afdrage så stort et beløb," sagde han.

Den konservative partiformand, Thomas von Jessen argumenterede for tiden var inde til at til skattelettelser.

"Vi har en kassebeholdning på næsten 300 millioner kroner og vi har aftalt en gennemsnitlig kassebeholdningen på 60 millioner kroner Det er tydeligt for alle, at vi opkræver langt flere skatter end nødvendigt er," lød det.

Thomas von Jessen argumenterede for, at Fredensborg Kommune opkræver 0,4 procent mere i skat, end gennemsnittet på landsplan.

"Fuldt indfaset vil en sænkning af personskatten med 0,4 procent koste kommunekassen 40 millioner kroner årligt. Vi mener, at det er på høje tid at give borgerne de overflødige penge i kommunekassen tilbage i deres lommer," sagde han.

Men det afviste den radikale formand Lars Simonsen.

"I har forslået skattelettelser, men har endnu ikke peget på, hvor finansieringen skal komme fra. Hvis I bare tager pengene af kommunekassen, uden at finansiere det, vil der gå syv år før pengekassen er helt tom," sagde han.

Publiceret 21 December 2018 06:12