Opsparingskravet skræmmer ikke unge fra boligkøb i Fredensborg, viser nye tal.

Opsparingskravet skræmmer ikke unge fra boligkøb i Fredensborg, viser nye tal.

Mod strømmen:

Unge i Fredensborg udlever boligdrømmen

Skrappere krav om opsparing holder unge førstegangskøbere væk - dog ikke i Fredensborg Kommune

Unge boligkøber i Fredensborg går nu stik imod tendens på landsplan.

Da kravet om, at boligkøbere skal kunne lægge fem procent i udbetaling til boligen trådte i kraft i november 2015, frygtede flere eksperter, at det ville skræmme de unge førstegangskøbere væk.

Det er ikke tilfældet i Fredensborg. Tværtimod. Siden 2014, før opsparingskravet blev indført, er antallet af unge mellem 18 og 29 år, der bor i en bolig i Fredensborg, de selv ejer, steget 12,2 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge lokal Fredensborgmægler har det nye krav gjort de unge købere mere købsbevidste.

"Jeg har ikke oplevet, at de unge har slukket for boligdrømmene på grund af opsparingskravet, fortæller ejendomsmægler Thomas Christian Jürgensen fra Nybolig Thomas Jürgensen i Fredensborg og fortsætter:

"Kravet har selvfølgelig gjort, at nogle unge købere har måtte justere deres forventninger til drømmeboligen, fordi opsparingen ikke har været til det. Men det er bestemt ikke noget, der har fået dem til at give op. Så hjælper vi dem selvfølgelig med at finde en bolig, der matcher deres ønsker bedst muligt og samtidig passer til økonomien," siger han i en pressemeddelelse.

Rentefald og højere beskæftigelse udligner

Grunden til, at førstegangskøberne i Fredensborg ikke holder sig tilbage af opsparingskravet, skal findes i den øvrige økonomiske udvikling. Det mener Nykredits boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen.

"Siden 2015 har vi haft kraftige rentefald, og det betyder, at folk kan få lov at låne mere med samme indkomst. Samtidig har vi også fået højere beskæftigelse, og for særligt unge mennesker er et job jo ofte en forudsætning for at kunne spare op. Så der er flere ting, der har spillet ind på, at opsparingskravet ikke skræmt de unge førstegangskøbere væk," fortæller hun.

Mere bevidste førstegangskøbere

Men selvom opsparingskravet ikke har haft indvirkning på unges købslyst i Fredensborg, kan Thomas Christian Jürgensen alligevel mærke forskel i mentaliteten hos de unge førstegangskøbere.

"De har brugt lang tid på at spare op, så de er mere bevidste om, hvad de vil gå efter. Kravet om opsparing har tvunget dem til at sætte sig grundigere ind i markedet, og hvad der er muligt med deres økonomi. Så på den måde er det nok en sund øvelse i at spare op og ikke sætte sig for dyrt," lyder det fra Nybolig-mægleren i Fredensborg.

Publiceret 29 November 2018 10:00