Søndag er der åbnet hus, hvor man kan se modeljernbanen: Foto: Peter Mailand

Søndag er der åbnet hus, hvor man kan se modeljernbanen: Foto: Peter Mailand

Her foregår alt i størelsesforholdet 1:87:

Velkommen til nørdernes paradis

Nørdernes paradis ligger i Fredensborg. Søndag den 2. december er der åbent hus

I en kælder på NW Gadesvej i Fredensborg ligger det der må betegnes som nørdernes paradis: En stor modeljernbane med togvogne, der spreder sig over et areal på 48 kvadratmeter.

Her mødes medlemmerne af Fredensborg Modeljernbaneklub en gang om ugen for at lege med modeltog på klubbens to anlæg: Det stationære, der fylder cirka 48 kvadratmeter med en samlet kørestrækning på cirka 40 meter, og udstillingsanlægget, der er en bane på omkring 26 meter.

Her foregår alt i størrelsesforholdet 1:87. For medlemmerne handler det om at være så tro mod virkeligheden som muligt og genskabe verden i miniatureformat.

Klubben, der i dag har 37 medlemmer, har eksisteret siden 1980, men det stationære anlæg har eksisteret siden 1990, hvor klubben flyttede ind i det nuværende lokale.

Med stationsnavne som Asminderød, Sørup og Højsager har klubben hentet inspiration i lokalmiljøet udenfor.

Klubbens medlemmer har også genskabt adskillige gamle bygninger fra hele kommunen, som ikke længere eksisterer, men det er ikke nemt, forklarer Per Skytte Madsen.

"Vi har eksperimenteret med mange forskellige typer af materialer for at få den rigtige patina. Plastik har den ulempe at det ligner plastik, derfor bruger vi ofte pap og papir og nogle gange gips for at få noget struktur på overfladen. Hvis du for eksempel skal lave et gammel hus, hvor der løber sorte render ned fra sålbænkene, så kan du faktisk ramme det meget godt med pap og gips," forklarer han.

Mens klubben er fælles om anlægget, er togene deres egne. Per Skytte Madsen har selv leget med modeltog i knap 60 år og ejer i dag over hundrede lokomotiver.

"Jeg fik mit første lokomotiv i 1960 og det kører stadig den dag i dag," siger han.

I dag kan man få modeltog der kan efterligne op til 32 funktioner der tæller, lige fra at bremsernes hylen til speakeren på en station, men sådan har det ikke altid været. For medlemmerne har ofte været foran udviklingen, og selv opfundet ting som i dag kan købes, fortæller Per Skytte Madsen.

Alt er lavet fra bunden

"En af vores medlemmer lavede i 2003 en motorcykelbetjent med lys og blinkende lygter. Dengang skulle alt laves fra bunden, så elektronikken sad i saddeltaskerne. I dag bliver de fremstillet af nogle af de store firmaer, som dem, så man bare skal sætte strøm til," siger han.

En del af medlemmerne er gode til at genskabe græs, mens andre har en faglig teknisk baggrund med speciale i store systemer.

En af dem er Tage Jensen, der selv blev medlem af foreningen efter et åbent hus arrangement for syv år siden og siden er han blevet grebet af det.

Mens Uge-Nyt er på besøg er Tage Jensen, der er pensioneret elektriker, i gang med at teste et nyt avanceret styresystem til en af stationerne, som han har arbejdet i løbet af de seneste tre år.

"Første gang man sætter det til, er det jo spændene at se om det virker som det skal, eller om det kortslutter," siger han med et grin.

Klubben har idag et af de mest avancerde styresystemer indenfor modeltog. Et system, som langt hen ad vejen minder om det, DSB bruger. For at hente inspiration til klubbens styresystem har medlemmerne igennem årerne besøgt en række forskellige togoperatørers kontrolcentre, heriblandt lokalbanen på Sjælland.

Som formand Monty Ahlmann-Olsen tørt konstaterer '70 procent af tiden går med elektronik'.

Åbent hus

"Vi har alle forskellige kompetencer, nogle er gode til elektronik og styresystemer, andre har den opfattelse at elektronik er noget med en kontakt, man kan tænde og slukke for, men ikke interesserer os for, hvad der forgår på den anden side," siger han.

Søndag den 2. december er det "Modeljernbanens Dag" - en international dag for alle entusiaster.

I dagens anledning holder Fredensborg Modeljernbaneklub åbent hus fra klokken 12-17 i lokalerne på NW Gadesvej 1 i Fredensborg.

Publiceret 28 November 2018 06:00