Oprensningen efter skytterne på Karlebo Flugtskydebane løber op i 7 millioner kroner. Arkivfoto

Oprensningen efter skytterne på Karlebo Flugtskydebane løber op i 7 millioner kroner. Arkivfoto

Skytter tørrer regning af på skatteborgerne:

Oprydning på skydebane koster 7 millioner

Regningen for rydde op efter skytterne på Karlebo Flugtskydebane løber op i 7 millioner kroner som skatteborgerne nu skal betale

7 millioner kroner. Det er, hvad skatteborgerne i Fredensborg Kommune kommer til at betale for at rydde op efter skytteforeningerne på Karlebo Flugtskydebane i Langstrup Mose.

Det har politikerne i Fredensborg Kommune vedtaget.

Sagen blev i starten af november behandlet i Plan-, miljø og klimaudvalget, men inden mødet havde forvaltningen anbefalet at rense Langstrup Mose efter en langt billigere model, der 'kun' ville koste 4 millioner kroner.

Arealet kan være større

En model, hvor synligt affald i form af plastikhylstre fra hagl og lerduer samt forurenet jord ville blive fjernet i et lag på op til 15 centimeter. Ved denne model, som politikerne tidligere har godkendt, ville der i alt blive fjernet 2000 kubikmeter forurenet jord.

En ny undersøgelse fra Niras viser imidlertid, at forureningen kan have spredt sig over et større areal end først antaget. Samtidig anbefaler Niras at fjerne alt synligt affald samt forurenet jord og samtidig undersøge, om forureningen kan have spredt sig til nabogrundene. I denne model anslås det, at der skal fjernes 5400 kubikmeter forurenet jord. Pris: 7 millioner kroner.

Enigt udvalg

Udvalget valgte denne gang den sidste og meget dyre model og gik dermed imod forvaltningens anbefalinger.

Dermed bliver regningen for oprydningen af arealerne i Langstrup Mose 3 millioner kroner dyrere, end da sagen sidst blev behandlet i maj sidste år.

Men der er ikke nogen vej udenom, mener formanden for Plan- miljø og klimaudvalget, Lars Simonsen (R), der understreger, at udvalget er enig i sagen.

"Vi skal være meget nænsomme, når det drejer sig om vores natur, og vi mener ikke, vi kan tillade os at sende regningen videre til kommende generationer," siger han.

Skytteforening opløst

Selvom det er skytteforeningerne, der nu efterlader en regning til skatteborgerne, så har Fredensborg Kommune ikke mulighed for at rejse krav overfor eksempelvis Karlebo Sogns Jagtforening, der har holdt til på skydebanen i mange år. For foreningen valgte i begyndelsen af året at opløse sig selv, af frygt for at hænge på regning for oprydningen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den tidligere formand for Karlebo Sogns Jagtforening, Michael Maes. Men i juni sidste år lagde han ikke skjul på, at det var en dyr løsning på 4 millioner kroner, Fredensborg Kommune havde valgt.

"Behøver det at være så dyrt? Det mener jeg ikke," sagde Michael Maes dengang og henviste til andre og billigere modeller, som forvaltningen også havde fremlagt.

Tilsyn kunne være bedre

Men det er Lars Simonsen, der er formand for udvalget altså uenig i.

"Principielt mener jeg, at de, der er har forurenet, også skal betale for at rydde op. Men jeg må erkende, at det ikke er realistisk at kradse pengene ind," siger han.

Lars Simonsen ærgrer sig over sagen, men erkender, at tilsynet med skydebanen i Langstrup Mose ikke har været tilstrækkeligt.

"Vi var i byrådet ikke klar over, at det stod så slemt til, og der kan vi som tilsynsmyndighed godt blive bedre," siger han.

Sagen er efterfølgende blevet behandlet Økonomiudvalget, der tager de sidste 3 millioner kroner fra anlægsreserven.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen, mener ikke det kan gøres billigere.

"Vi følger eksperternes anbefaling," siger han.

Publiceret 27 November 2018 06:00