Molen skal gøre den smalle indsejling til Sletten Havn mere sikker. En række borgere ønsker den ikke, fordi den øger risikoen for stinkende tang. Foto: Fred Jacobsen

Molen skal gøre den smalle indsejling til Sletten Havn mere sikker. En række borgere ønsker den ikke, fordi den øger risikoen for stinkende tang. Foto: Fred Jacobsen

Sletten Havn:

Nej til ny mole - tangen stinker

Borgergruppe vil forhindre ny mole, der skal gøre indsejlingen mere sikker for fiskerne

Af
Fred Jacobsen

"I øjeblikket er vi vel en 6-8 stykker. Men lige om lidt er vi over hundrede," lyder det kampberedt fra Lina Wichmann, der bor på Gl. Strandvej tæt på Sletten Havn i Humlebæk.

Hun sidder i bestyrelsen for Sletten Beboerforening, og er også talsmand for borgergruppen 'Stop ny Sletten-mole'. Hun er klar til at gå ud og stemme dørklokker for at mobilisere flest mulige for at forhindre, at der bliver bygget en nordlig mole ud fra indsejling til havnen.

Det vil hun, fordi hun mener, den nye mole i ordets bogstaveligste forstand stinker.

"Molen betyder, at tangen samler sig bag den. Når tangen rådner, lugter den. Lugten er for mig personligt den væsentlige årsag til, at jeg protesterer mod byggeriet," fortæller Lina Wichmann til Uge-Nyt og henviser blandt andet til havnene i Snekkersten og Rungsted, som ifølge borgergruppen er "henlagt i en slem stank af rådden tang og ditto vand, fordi den nye mole forhindrer den nødvendige cirkulation og tilførsel af frisk vand", som det er formuleret i et debatindlæg (se side xx)

I borgergruppen er der også andre argumenter imod: tangen stopper en overløbsledning til, så overfladevand ikke kan komme væk, at molen strider mod den gældende lokalplan, der siger, at Sletten Havn skal bevare sin æstetik, arkitektur og kultur - og at molen tager beboernes fine udsigt.

Under én meter høj

Det sidste tror Lars Egedal (V), der sammen med Bo Hilsted (S) repræsenterer Fredensborg Byråd i bestyrelsen for Fonden Sletten Havn, ikke på.

"Molen kommer til at rage mindre end en meter over vandoverfladen," bemærker byrådsmedlemmet, der selv er (motor)sejler med båd i havnen. Om molen medfører ekstra meget tang og stillestående vand, der stinker, kan han ikke udtale sig om med sikkerhed.

"Jeg håber det ikke. De rådgivere, der er på projektet siger, at det ikke sker. Det er, hvad jeg kan holde mig til," lyder det fra Venstre-politikeren.

Heller ikke Lina Wichmann har klar dokumentation for, at den ny mole vil forårsage lugtgener.

"Nej, det er fornemmelse og så er der eksemplerne i havnene i Snekkersten og Rungsted," siger hun.

Beskyttelsesmole

Når borgergruppen kommer på banen nu, er det, fordi moleprojektet har ligget stille i ca. halvandet år. Arbejdet var påbegyndt, men blev stoppet på grund af en procedurefejl. Nu er der en ny myndighedsbehandling på vej - og borgergruppen ønsker at tage sagen i opløbet.

Molen er en vindbeskyttelsesmole, der er ønsket af havnens erhvervsfiskere, fordi den smalle indsejling kan give problemer i hårdt vejr. Der er fire-fem erhvervsfiskere i Sletten Havn. Derud over lander svenske kuttere sild i havnen hen over året.

Mens Lina Wichmann mener, at molen er meget at gøre ud af det for en håndfuld erhvervsfiskere, så mener Lars Egedal, at det er et reelt problem for fiskerne.

"Der er ikke meget plads. Jeg er selv motorsejler, og det kan under bestemte forhold være svært at sejle ind i havnen," fortæller han.

Uge-Nyt har forgæves forsøgt at få en kommentar fra formanden for Fonden Sletten Havn, Peter Birch.

Publiceret 07 November 2018 10:43