Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S), udvalgsformand Lars Simonsen (R) og DN-formand Peter Milan Petersen præsenterer 'Naturen i Fredensborg'.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S), udvalgsformand Lars Simonsen (R) og DN-formand Peter Milan Petersen præsenterer 'Naturen i Fredensborg'. Foto: Fred Jacobsen

Naturen er til benyttelse og beskyttelse

DN i Fredensborg er både et holdningshæfte og et smukt overblik over kommunens rige natur

Bladrer man de 50 sider igennem i hæftet 'Naturen i Fredensborg', får man ikke kun en oplevelse af kommunens rige og varierede natur. Du bliver også klogere på Danmarks Naturfredningsforenings (DF) holdninger til, hvad der skal til for at sikre den.

Det er også meningen: Hæftet er både et hæfte til nydelse og til at få klarhed over, hvad den lokale naturfredningsforening mener. Det skal både borgere, og ikke mindst politikere, have glæde af.

En hyldest til naturen

"Det er både en samlet præsentation og en hyldest til den smukke natur i Fredensborg Kommune," sagde Peter Milan Petersen, formand for DN i Fredensborg, da han og medlemmer af bestyrelsen præsenterede hæftet ved en reception på Fredensborg Rådhus.

Hæftets 50 sider giver dels et overblik over naturens tilstand i kommunen og bidrager med høringssvar og anbefalinger til, hvad der lokalt kan gøre for at sikre fremtidens natur. Og så er det krydret med 95 billeder, som man selv måtte ud at tage, fordi foreningens tilgængelige billeder i arkivet ikke kunne bruges.

Organismer mangler plads

"Natur er ofte synonym med landskab, skov, strand, sø og åbent land, men det er også organismer, dyr, planter og fugle, som der er mindre interesse for. Især mangler der plads til organismerne," sagde næstformand Jens Søndergaard ved præsentationen. Han har redigeret hæftet og beskriver Fredensborg Kommunes som "rig med plads til forbedringer" og at naturen er "til benyttelse og beskyttelse".

Hæftet er trykt i 2000 eksemplarer og er blevet til med støtte fra Veluxfonden, en arv og fra DN nationalt. Den har været undervejs i to år og skal blandt andet være med til at inspirere andre lokale afdelinger til at lave noget tilsvarende.

Dialog er vejen frem

"Vi har fået fin opbakning undervejs fra lokale lodsejere, fuglekiggere, løbere og fra borgere generelt," fortalte formanden og benyttede også lejligheden til at fremhæve forbedringer - eksempelvis udviklingen af Lergravene - og til at understregede, at det "hører fortiden til at hakke på hinanden" og at "dialog er vejen frem."

"Jeg vil virkelig opfordre alle til at læse hæftet," supplerede næstformand Jens Søndergaard.

'Naturen i Fredensborg Kommune' kan blandt andet læses på DN Fredensborgs hjemmeside https://fredensborg.dn.dk/naturen-i-fredensborg/, hvor den findes som bladrefil.

Publiceret 03 October 2018 07:00