På få timer blev der samlet meget skrald - også plastik, som skaber så mange problemer rundt omkring i verden.

På få timer blev der samlet meget skrald - også plastik, som skaber så mange problemer rundt omkring i verden. Foto: Clean Up Day Humlebæks Facebook-side

DEBAT: En plæne uden skrald giver plus på kontoen

Af Theo Askov, Teglgårdsvej 639, Humlebæk:

I Humleparken (Teglgårdsvej) i Humlebæk er borgere begyndt på eget initiativ at mødes en lørdag og indsamle affald. Startskuddet for gruppen Naturen Først - Humlebæk lød 2. September på Peter Mads Strand ved Sletten, hvor fem familier mødte op med poser og handsker og en masse gå-på-mod.

Børnene ved allerede godt, at man ikke smider sit slikpapir eller juicekarton fra sig, men at den skal i skraldespanden. De har til gengæld nok, som de fleste af os andre, svært at forstå, at affaldet alligevel hober sig op i buskads og på græsset.

Når vi går og samler affaldet op, digter vi derfor små historier om skraldet. Fx at slikpapir også gerne vil have venner og ikke kan lide at ligge alene på fortovet. Lyder det fjollet ? Måske, men der er noget om, at jo mere, der ligger i forvejen, desto mere kommer der til.

Uanset forklaringens gyldighed lige den dag i starten af september, så var humøret i hvert fald højt og efter to timers indsamling havde vi igen en flot strand og havn at være i. En plæne uden skrald giver plus på kontoen - har en høj herlighedsværdi, for nu at bruge et rigtigt ejendomsmæglerudtryk.

I dag (søndag 16. september, red.) var det så World Cleanup day - et initiativ som er startet i Estland for 10 år siden og nu er vokset til verdens største civile aktionsdag!

Det skulle ikke gå ubemærket hen i Humlebæk, så igen samlede vi med kort varsel fem familier og kunne efter to timers indsamling løst regnet have fyldt en indkøbsvogn (i parentes bemærket vores store hjælper i at skabe affaldsproblemet) med vores poser med affald. Affaldet, som mest var brændbart, endte i dertil indrettede containere, og metal røg i poser for sig til genanvendelse. Pantdåser til pant. Selv kunne vi bagefter med trætte arme og rygge nyde gåturen hjem gennem en noget renere by.

Man kunne spørge, hvorfor vi ikke bare lader NSPV (Nordsjællands Park og Vej, red.) eller de relevante grundejere rydde op? NSPV har jo udstyret!

Jo, det synes jeg bestemt også, at de skal og bør, men dels er der mange afkroge og stiforløb, hvor der måske er uklarhed eller uenighed om ansvaret, og dels er ressourcerne begrænsede, når der også er andre opgaver for vej- og parkfolkene. Cigaretskod er desuden en yderst tids- og dermed mandskabskrævende opgave. De burde ikke være der på jorden, men det er de nu engang, og en enkelt dag i ny og næ kan vi da godt afsætte en formiddag til en fælles indsats, ikke sandt?

Så med vores aktion få dage om året tager vi bare et passende medansvar for det, som jo i første omgang er vores - borgernes - eget problem: affald fra vores daglige forbrug. Og vi havde desuden en hyggelig dag med både sol, regn og en masse frisk luft.

Jeg vil understrege, at events arrangereret af såvel Naturen Først Humlebæk og World Clean-up Day Humlebæk er åbne for alle borgere der vil være med til at samle skrald. Følg os på Facebook.

Publiceret 19 September 2018 07:00