Kokkedal Skole reagerede på øget konkurrence om børnene. Modellen skal nu rulles ud i hele Fredensborg Kommune. Arkivfoto

Kokkedal Skole reagerede på øget konkurrence om børnene. Modellen skal nu rulles ud i hele Fredensborg Kommune. Arkivfoto

Kokkedal-model skal sikre flere børn i folkeskolerne

Fredensborg Kommune vil fremrykke indskrivning af nye skolebørn

Af
Fred Jacobsen

Opskriften på, hvordan Fredensborg sikrer sig, at endnu flere børn søger ind på kommunens folkeskoler, bliver nu bredt ud over hele kommunen.

Opskriften er en tidligere indskrivning til børnehaveklasserne efter en model, der har fungeret på Kokkedal Skole i en årrække og skal rulles ud over alle folkeskoler i Fredensborg.

"For mig handler det om at få så mange børn i kommuneskolen som muligt," lyder det klare budskab fra Per Frost Henriksen (S), formand for Børne- og skoleudvalget.

Udvalget er blevet enig med sig selv om, at det er en god idé med en tidligere indskrivning - og den bliver bredt ud til kommunens folkeskoler, hvis skolernes ledelser rundt omkring erklærer sig enige i en høring om sagen.

Succes i Kokkedal

Er de det, kan kommunens forældre fra næste år få deres poder skrevet ind i børnehaveklasserne allerede i september-oktober i stedet for i november-december. Det betyder blandt andet, at forældre får tidligere svar på, om deres børn er optaget på den ønskede skole.

I Kokkedal Skole har dette været tilfældet siden 2014, da skolen begyndte på en tidligere indskrivning i et forsøg på at imødegå konkurrencen både fra nabokommunen Hørsholm og private skoler.

Forsøget blev en succes og gjort permanent i 2016. Konkret kunne Kokkedal Skole på det tidspunkt berette om en elevfremgang på 10 procent på grund af den tidlige indskrivning.

Der er konkurrence

Nivå Skole fulgte efter i 2017 - og nu skal resten af kommunen med på vognen. Ifølge udvalgsformanden dog ikke, fordi der er den samme konkurrencesituation i den øvrige del af kommunen som i Kokkedal. Men konkurrence er der.

"Kokkedal er speciel, fordi vi der har den laveste andel børn i folkeskolen i kommunen, og Hørsholm kalkulerer jo med elever fra andre kommuner. Vi er også i konkurrence med de private skoler," understreger Per Frost Henriksen.

FAKTA

2017 fik 23,3 procent af Fredensborg Kommunes børn i privatskole. Tendensen er svagt stigende.

Nabokommuner:

    Hørsholm: 24,2 procent

    Hillerød: 21,7 procent

    Helsingør: 15,9 procent

    Region Hovedstanden: 20,1 procent

    Hele landet: 18,3 procent

Publiceret 17 September 2018 12:00