Mandag aften tog byrådsmødet en overraskende drejning, da det under debatten kom frem at regeringen har udsendt et nyt udspil, der lægger op til en harmonisering af affaldshåndtering på landsplan. Foto: Peter Mailand

Mandag aften tog byrådsmødet en overraskende drejning, da det under debatten kom frem at regeringen har udsendt et nyt udspil, der lægger op til en harmonisering af affaldshåndtering på landsplan. Foto: Peter Mailand

Fredensborg har afsat 500.000 kr til undersøgelse af nyt affaldssystem

Fredensborg Kommune har undersøgt affaldssystemer i 2,5 år. Nu har byrådet afsat yderligere 500.000 kroner. til at undersøge et helt nyt affaldssystem til minimum 50 millioner

Selvom Fredensborg Kommune i 2,5 år, har undersøgt forskellige affaldssystemer for at finde den bedste løsning til affaldssortering for borgerne. Men nu har byrådet afsat 500.000 kr. for at undersøge muligheden for at opføre et helt nyt affaldssystem fra bunden, hvor der skal anlægges et nyt anlæg, der ikke koster under 50 millioner kroner. Samtidig skal et nyt udspil fra Regeringen om harmonisering af affaldssortering på landsplan undersøges.

Det vedtog byrådet på et møde mandag aften.

På mødet skulle politikerne beslutte, hvorvidt Fredensborg Kommune skal indføre det samme affaldssystem som andre kommuner har indført. Et system, hvor hver husstand får to ekstra affaldsspande med to gange to beholdere til papir, pap, glas og metal. Eller om man skal anvende 500.000 kr. på at undersøge mulighederne for at opføre et helt nyt optisk affaldssorteringsanlæg fra bunden.

Det sidste forslag blev vedtaget med stemmerne 16-11, men under den forudgående debat havde flere politikere skiftet holdning. Samtidig sagen tog en uventet drejning, da under det debatten kom frem, at Regeringen inden mødet havde udsendt en ny strategi, for affaldssorterning på landsplan. I oplægget 'Strategi for cirkulær økonomi', som det hedder lægges der op til at affaldshåndteringen på landsplan skal harmoniseres.

Det gjorde ikke beslutningen nemmere for de 27 medlemmer i byrådet. Tværtimod.

I debatten forud for afstemningen lagde formanden for Plan, miljø og klimaudvalget, Lars Simonsen (R) vægt på, at affaldssortering i Fredensborg Kommune halter efter nabokommunerne, der har indført systemet med to gange to kamre.

"Vi har arbejdet med denne sag i to et halvt år. Vi har haft de dygtigste folk til at undersøge sagen, og andre kommuner har undersøgt det for os," sagde han og tilføjede.

"Man er meget langt fra at kunne bruge optisk affaldssortering i praksis. På 40 procent af de anlæg der er opført, er der store driftsproblemer med. Lad os komme igang med et system som vi ved virker," sagde han.

Det er Ulla Hardy-Hansen (K) dog ikke enig i.

"Vi kan komme på gyngende grund. Regeringen ønsker en ensartet affaldssortering på tværs af kommunerne og jeg mener, at det er en god idé at bruge ventetiden ved denne undersøgelse, til at finde ud af, hvad Regeringen vil. Det kan være, at der kommer en langt mere omfattende affaldssorteringordning, end vi kan forestille os," sagde hun.

Også Flemming Rømer fra Dansk Folkeparti argumenterede for en udersøgelse.

"Lad os hellere lave én undersøgelse for meget, end én for lidt," sagde han.

Under debatten argumentere flere for at vælge den billigste løsning, blandt andre Thomas Engaard (V).

"Uanset, hvad vi gør, så har vi ikke den samme affaldssorteringsordning om ti år. Så lad os vælge den billigste løsning. Det gør vi ikke med et anlæg til 53 eller 57 millioner kroner’," sagde han.

Carsten Nielsen (S) har længe været fortaler for at undersøge et nyt system med optisk affaldshåndtering.

"Jeg mener, vi skal undersøge mulighederne for et optisk afsorteringssystem til bunds. Jeg siger ikke, vi skal have det. Jeg siger, at vi skal have det undersøgt," sagde han.

Til sidste rundede borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) debatten af:

"Jeg synes, at vi skal være enige i denne sag, og det er vi ikke," konstanterede han.

Publiceret 05 September 2018 10:23