Vivi Lønborg Andersens giftfri urtehave i Nivå, som hun gerne vil vise frem. Foto: Vivi Lønborg Andersen

Vivi Lønborg Andersens giftfri urtehave i Nivå, som hun gerne vil vise frem. Foto: Vivi Lønborg Andersen

Vivi i Nivå viser sin giftfri have frem

Vivi Lønborg Andersen er med i Åben Havelåge 18. august

Af
Fred Jacobsen

Når Vivi Lønborg Andersen lørdag 18. august i bogstaveligste forstand åbner sin havelåge for publikum, er det ikke for at holde lange og belærende foredrag om fordele ved ikke at bruge gift.

"Nej, sådan bliver det ikke. Vi vil bare gerne gå en tur i vores have med de besøgende og også gerne få en snak med dem, der er almindeligt have-interesserede og udveksle erfaringer," fortæller hun til Uge-Nyt.

Giftfri i 20 år

Vivi's have på Nivå Stationsvej er på 1250 kvadratmeter og har de seneste 20 år været helt giftfri. Hun gerne slå et slag for giftfriheden og har derfor tilmeldt sig den landsdækkende kampagne 'Åben Havelåge 2018', som Landsforeningen Praktisk Økologi og Danmarks Naturfredningsforening står bag.

Vivi Lønborg Andersen og hendes mand overtog haven i 1984 og er siden gradvist gået over til at dyrke den uden gift. De seneste 20 år helt uden. Det mener hun får en virkning på den lange bane.

Godt for insekter og fugle

"Det betyder eksempelvis meget for at få insekter og fugle i haven," siger hun med henvisning til, at antallet af insekter i hele Europa i betænkelig grad er gået tilbage - blandt andet på grund af brug af pesticider. Og så hjælper både fugle og insekter med til at holde de skadelige af slagsen ude af haven.

Vivi Lønborg Andersen mener ikke, at valget af at dyrke haven giftfri betyder, at der så skal knokles så meget mere i stedet.

"Selvfølgelig er der noget ukrudt, der så skal fjernes manuelt, men ellers synes jeg det ikke," siger hun til Uge-Nyt.

Og så gør hun opmærksom på, at også hendes giftfri have også er blevet mærket af den lange tørkeperiode.

"Ikke alt ser ud, som det plejer. Der er brune pletter," siger hun.

Haven på Nivå Stationsvej 3 i Nivå er åben lørdag 18. august mellem kl. 13 og 16.

Gode råd

Drop giften og dyrk havens naturlige samspil af smådyr og planter, der bestøver hinanden og lever i balance med hinanden.

Tiltræk nattedyr, hvis du har problemer med skadedyr. De klarer arbejdet for dig.

Sæt bunddække i stedet for at bruge al din tid på at holde staudebedet fri for ukrudt. Bunddække holder ukudtet væk og beskytter jordbunden mod udtørring.

Brug organisk gødning, hent evt. kompost på genbrugspladsen eller lav den selv.

Publiceret 04 August 2018 07:00