Anette Røpke har styr på sine fire hunde, som bliver liggende helt stille, selv om der foregår en masse aktiviteter rundt om. Foto: Peter Mailand

Anette Røpke har styr på sine fire hunde, som bliver liggende helt stille, selv om der foregår en masse aktiviteter rundt om. Foto: Peter Mailand

Sådan gør du, når du skal lufte hund

1. Hav altid din hund i snor, når du færdes udenfor din ejendom og hvor der er vildt eller fært af vildt. Hunde kan få færten af vildt flere kilometer væk fra hvor vildtet rent faktisk befinder sig.

2. Hegn din ejendom forsvarligt ind så din hund ikke forlader ejendommen på fri pote og går på egne jagtture.

3. Hvis du ikke vil eller kan hegne din ejendom forsvarligt ind for at forhindre at din hund går på tur på egen pote, da må den være i en lang snor min 20-30 meter, der forhindre den i at løbe væk. Husk her rette sele den ikke kan komme ud af ved egen hjælp. Det ikke anbefalelsesværdigt at sætte en hund fast i fæstnet snor/kæde i et halsbånd pga. de for hunden usunde ryk i halsen! Hav altid halsbånd på din hund med navneskilt uanset hvad, det forøvrigt også lovpligtigt!

4. I det øjeblik hunde forlader de almindelige stier for mennesker i park og skov stresser de vildtet. Især vildt med unger, som vores skønne sangfugle hvoraf flere arter er stærkt under populationspres. Forøg ikke presset!

5. Hold din hund i snor tæt på vandhuller og søer, for ikke at stresse ænder, svaner mm. Selv i parker, hvor vandfuglene tildels er vænnet til fritgående hunde, stresser det dem hvis de bliver jagtet på land eller til vands især hvis de har yngel. Ofte spiller en andefar eller svanefar skadet og basker med vingen for at få rovdyrenes opmærksomhed. Clever evolution! Så hvis du ser en sådan adfærd så dyrene pænt stressede og føler sig truede!

6. Uanset hvad da lær din hund at komme pr signal. Bedst under det der fagligt kaldes signalkontrol. Læs evt nærmere om signalkontrol i den anerkendte DyreShaper Marinebiolog Karen Pryors bestsellerbog “Don’t shoot the dog”. Få bedst en enetime i signalkontrol af signal på indkald og grænser, så skulle din hund være sluppet løs, så kan du stoppe den pr signal, fx signalet stop!!

7. Ingen hunde trives med kun at gå tur i egen have. Hunde stammer fra ulve og har stadig en del af ulvens behov for at bevæge sig over større afstande og læse dagens avis i hele territoriet omkring hjemmet. Hvis hunde ikke får dækket deres basale behov vil de ophobe energi der kan ende i ganske uhensigtsmæssig adfærd som fx skambidning af vildt.

8. Bedst er det 4-6 gange om ugen at sørge for at ens hund kommer i hundepark eller på strand, hvor hunde kan færdes frit, for at få dem mentalt, emotionelt socialt og fysisk ordenligt stimuleret, så de ikke har et naturligt behov for at søge det selv udfra deres instinktive programmering for bedst mulig overlevelse.

9. Alle hvalpe skal socialiseres med andre harmoniske hunde fra de er 2 mdr gamle og inden de er færdigvaccineret. Dette da sandsynligheden for at blive smittet med fx farlig virus er så lille i forhold til at den primære og sekundære prægning slutter når de er 3 mdr!! Og vil det for altid for den hund være umuligt at præge den optimalt på artsfæller og andre fæller. Miljøtilvænning skal ligeledes ske i 3-4 mrd’s alderen, ellers kan de blive utrygge ved mangt og mange og fx få afløb for deres indre energiophobninger og frustrationer ved at slå et byttedyr helt eller delvist ihjel.

10. Hunde der normalt ikke forlader ejendommen og aldrig har taget flet af vildt fx pegingeser , mops og andre primære selvskabshunde ( som hører til i Tempel-og alarmhundene i Hunderacekundskaben) behøves ikke være i snor, da de egentlig heller ikke er i stand til rent fysisk at løbe et stykke vildt op eller skade det pga deres mgl evne til normal bevægelse, vejrtrækning og vildtinteresse. Det kan så diskuteres hvor godt det er for hunden i SigSelv afhængigt af graden af begrænsninger.

Publiceret 17 July 2018 09:00