Anette Røpke frygter, at hendes føl, bliver næste offer, efter to rådyr fornyligt blev fundet dræbt og skambidt i Karlebo. Foto: Peter Mailand

Anette Røpke frygter, at hendes føl, bliver næste offer, efter to rådyr fornyligt blev fundet dræbt og skambidt i Karlebo. Foto: Peter Mailand

Naboer frygter løse hunde i Karlebo

Beboere i Karlebo advarer hundeejere mod at lade store hunde gå uden snor: I skræmmer dyrerne

Fundet af skambidte rådyr har skabt rædsel blandt beboerne i Karlebo. Mistanken rettes mod løse hunde og beboerne frygter for andre dyr i området.

Seneste fund var i juni, hvor Mitzi Jønsson Møller fandt endnu et rådyr.

"Det havde fået bidt hovedet af og var blevet delvist ædt," siger hun, og fortæller at hun tidligere har fundet ét, hvor kun hovedet var tilbage.

Dyreadfærdsekspert Anette Røpke der også bor i Karlebo, retter mistanken mod løse hunde i området.

"Det kan kun være store mætte hunde, der kan finde på at bide hovederne et rådyr. Sultne ulve ville ikke bruge energi på at bide hovedet af et rådyr og slå dyret i hjel. De ville straks begynde at æde dyret, uanset om det er levende eller ej," siger hun.

Frygter, at skaden er sket

Anette Røpke, der også er forfatter og radiovært frygter, at skaden er sket.

"Hvis hundene får deres naturlige jagt- og dræberinstinkter aktiveret, så er der ingen der kan styre en hund. Visse hunderacer har genetisk 80 procent til fælles med ulve, mange hundeejere siger, at de har 100 procent styr på deres hund, men hvis hunden først har fået aktiveret de nedarvede dræberinstinkter, ved at nedlægge et andet dyr, så skal den bare have mere," siger hun.

Anette Røpke sammenligner det med adrenalin-junkier.

"Når først de har prøvet én ting, så skal de have det adrenalin kick igen. Og hvad bliver det næste?," spørger hun og giver selv svaret:

"De løse hunde går efter mit føl."

Hund skambed flere rådyr

Frygten for strejfende hunde i Karlebo år flere år tilbage, fortæller Anette Røpke.

"I mange år var der én af mine naboers jagthunde, der strejfede rundt herude, og den skambed adskillige rådyr, hvoraf nogle var drægtige. Det var enormt utrygt. Men hunden døde for to år siden og siden har vi ikke oplevet noget tilsvarende herude. Men jeg med fundet af de seneste rådyr frygter jeg, at det blusser op igen," siger hun.

Anette Røpke advarer folk mod at lufte deres hunde i landområder uden snor.

"Man skal aldrig lade sin hund gå frit omkring i landområder, for de kan stresse dyrene i naturen herude. Ikke bare husdyr, men også vilde dyr i naturen. Hvis der kommer en løs hund kan eksempelvis ænder finde på at spille skuespil og vralte rundt som de var blevet anskudt, med en vinge der hænger. Og det er jo ikke for sjov. Det er for at få hunden opmærksomhed væk fra ungerne, så hunden ikke går efter dem. Når ungerne så er kommet i sikkerhed, så flyver den. På den måde er naturen jo barsk," siger hun.

Hunde skal holdes i snor

Landmand Oluf Pedersen bakker sin nabo op. Han kalder det er 'tankeløst' at lade sin hund gå frit omkring i landområderne.

"Det er ikke bare leg, når hundene render rundt på en åben mark. Det ser så naturligt ud, når de løber frit omkring, men i øjeblikket er der mange dyr i naturen der har unger, som de vil beskytte," siger han og nævner et eksempel.

"Der er rigtig mange vilde dyr med unger i naturen. Det er ikke sikkert, at hunde vil gå efter en harekilling, men hunden kan skræmme harekillingen, så den løber ud af sit skjul, mens musvågen ligger på lur. Og den kan tage ungen," siger han.

Publiceret 17 July 2018 08:00