Fredensborg Kommune vil undersøge ny affaldsordning

Byrådet har afsat 500.000 kr. for at kigge nærmere på et nyt affaldssystem

Af
Peter Mailand

Fredensborg Kommune har afsat 500.000 kr. for at undersøge om et nyt affaldssystem skal være fremtiden i kommunen. Det vedtog byrådet på det sidste møde inden sommerferien. Byrådet skulle tage stilling til om borgerne i Fredensborg Kommune fremover skal have én spand til affald eller to ekstra store affaldsspande stående foran deres boliger.

Med én affaldsspand, skal borgerne selv sortere affaldet i seks farvede poser, hvorefter affaldet bliver sorteret på et optisk affaldsanlæg. Med to ekstra affaldsspande, får borgerne yderligere to affaldsspande til metal, plast, glas og papir.

Det var dog ikke et enigt byråd, der stod bag beslutningen. Imod stemte Lars Simonsen (R), Kristian Hegaard (R), Betina Bové (R), Hanne Berg (SF), Mie Stattau (V), Lars Søndergaard (V), Tinne Borch Jacobsen (V) og Thomas Elgaard (V, mens Lars Egedal (V) undlod at stemme.

Ifølge sn.dk var der inden mødet flertal for systemet med to ekstra spande, men borgmester Thomas Lykke Pedersen på at få et stort flertal bag en affaldsløsning, og det var der ikke.

"Jeg anbefaler i dag, at vi ikke beslutter noget, men får en grundig ekstern vurdering af optisk sortering. Det skal vi bruge en halv million kroner på," sagde han og tilføjede.

"Jeg har haft den holdning indtil nu, at vores direktør i Fredensborg Forsyning, direktøren i Norfors og direktøren i Dansk Affaldsselskab foretrækker en løsning med to-kammerløsning. Der er ikke nogle kommuner, der er gået over til optisk sortering".

Og den beslutning ærgrer formanden for Plan-, miljø- og klimaudvalget, Lars Simonsen (R).

"Der er alt for mange usikkerheder ved det nye system. Man skal jo reelt starte helt forfra med at undersøge et helt nyt affaldssystem fra bunden. Vi har et allerede system, som er gennemtestet i 2½ år af fire kommuner og to forbrændingsanstalter. Så at man udskyder beslutningen er både spild af tid og skattekroner," siger han til Uge-Nyt.

Publiceret 20 June 2018 10:59