Tante Møghe er en af de to katte, der skaber glæde på Mergeltoften i Nivå. Her giver 84-årige Jørgen Pedersen kattene godbidder.

Tante Møghe er en af de to katte, der skaber glæde på Mergeltoften i Nivå. Her giver 84-årige Jørgen Pedersen kattene godbidder.

Kommunale katte hæver livskvaliteten på plejehjem

To katte skaber glæde - både blandt beboere og personale på Mergeltoften i Nivå

Af
Peter Mailand

Peter Mailand

'Gucci' og 'Tante Møghe'. Det er navnene på to kommunalt ejede katte, som siden efteråret, har spredt hygge på plejehjemmet Mergeltoften i Nivå - både blandt beboerne og personalet. For det handler om at skabe hjemmevante omgivelser på plejehjemmet. Det fortæller centerleder Tine Jørgensen til Uge-Nyt.

“Katte har en positiv påvirkning på beboerne, for de hopper selv op på skødet og lægger sig til at sove. Og det skaber en særlig ro og hygge for beboerne,” siger hun og nævner et eksempel.

“Vi har en beboer, Alice, som stort set ikke har noget sprog. Men én af kattene kom ind i hendes bolig og hoppede op på hendes bord. Så begyndte hun, at klø den bag ørerne. Og så talte hun til den - og pludselig kunne hun tale et helt forståeligt sprog til katten,” siger Janni Thorsen, der er sosu-assistent på plejehjemmet.

Ideen opstod fordi Tine Jørgensen gerne ville have husdyr på plejehjemmet.

“Det handler om, at beboerne skal føle sig hjemme og føle, at de er en del af en stor familie - og det er katte rigtig gode til,” siger hun og fortsætter:

“Katte er nogle taknemmelige dyr, for de knytter sig ikke til én bestemt person og er lette at omgås. Og så kan de passe sig selv,” siger hun.

Derfor har plejehjemmet fået installeret en kattelem, så kattene selv kan gå ud og ind.

Men der er også en ekstra side effekt, fortæller Tine Jørgensen.

“Kattene påvirker også den relation der er mellem personale og beboere for det påvirker den måde man taler til hinanden på. For kattene er jo et fælles tredje individ, som alle - uanset rang, er fælles om,” siger hun.

Giver kattene godbidder

Også hos 84-årige Jørgen Pedersen skaber kattene glæde.

“De plejer at komme herind og så giver jeg dem en godbid,” siger han.

Og det har Tine Jørgensen også bemærket. For efter, der er kommet katte på plejehjemmet er Jørgen selv begyndt at gå over i kiosken for at købe godbidder til kattene, fortæller hun.

“Hvis det betyder, at beboerne begynder at aktivere sig selv, så er det jo et kæmpe plus,” siger hun.

Men kattene er bare en lille del af en større forandrings proces på plejehjemmet. For ifølge Tine Jørgensen handler det om at gøre op den traditionelle plejehjemstanke.

“Vi gør alt, hvad vi kan for at skrue knapperne for at få gøre det så lidt institutionelt som muligt,” siger hun.

Men det er ikke kun plusser alt sammen, for der er også ulemper ved at have katte. For de er uhygiejniske, når de hopper op på bordene og slæber bakterier med ind, fortæller Tine Jørgensen.

“Man kan lave en liste med ti grunde til, at man ikke skal have katte. For ja, de slæber bakterier og de bliver syge og skal til dyrlægen. Men det sker jo også når de er derhjemme. Og for os er det vigtigere at skabe hjemlige familiære rammer for beboerne,” siger hun og tilføjer:

“Det handler om at finde de små ting der kan gøre den store forskel. Og det må man virkelig sige, at de katte har gjort,” siger hun.

Publiceret 13 June 2018 08:00