Ekstern lektor på CBS, Per Østergaard Jacobsen mener, at storcentre går en usikker fremtid i møde.

Ekstern lektor på CBS, Per Østergaard Jacobsen mener, at storcentre går en usikker fremtid i møde.

Ekspert sår tvivl om storcenters fremtid

Storcentre er ikke fremtiden, siger lektor fra CBS

Af
Peter Mailand

Peter Mailand

Planerne om et nyt storcenter på Cirkelhusgrunden bliver modtaget med skepsis af detailhandelsekspert og ekstern lektor på CBS, Per Østergaard Jacobsen, der mener, at storcentre går en usikker fremtid i møde.
“Tiden er løbet fra storcentre i deres nuværende format. Meget peger i retning af, at vores handelsmønstre vil ændre sig over de kommende år, og alene tidshorisonten på fem-seks år før det nye storcenter står færdigt, gør det svært at se, hvordan forrentningen skal komme hjem,” siger han til Uge-Nyt og tilføjer:
”Der er så mange usikkerheder i det her, så personligt ville jeg ikke investere i det her,” siger Per Østergaard Jacobsen, der i øjeblikket arbejder på en rapport om danskernes handelsmønstre.
Reaktionen kommer efter Nordsjællands Grundskole Gymnasium (NGG) har solgt Cirkelhuset til investorgruppen Nord Partners, med klausul om, at der skal opføres nye bygninger til NGG. For at finansiere projektet er planerne om et storcenter med hotel og biograf kommet på tegnebrættet, og i den forbindelse har Cowi udarbejdet et notat der viser, at et storcenter vil kunne genere en økonomi omkring 570 millioner kroner.

Gammeldags tankegang

Men Per Østergaard Jacobsen, der i øvrigt selv bor i Rungsted, tvivler på økonomien bag storcenter-planerne.
“Storcenter-tanken er i deres nuværende form er gammeldags. Både i udlandet og herhjemme har storcentre generet en flad vækstkurve.
Når man ser på erfaringerne fra udlandet gå går udviklingen i retning af, at vi handler mindre i storcentre. Mens vi kan se, at væksten er på e-handel og især de udenlandske netbutikker, der har to cifrede vækstprocenter,” siger han og uddyber:
“Generelt kan man sige, at vi i forvejen har 25 procent for meget salgsareal i Danmark i forhold til, hvad handlen kan bære. Og der kommer ikke mere handel, fordi man bygger et nyt storcenter. Så hvis der kommer et ny storcenter, så vil det kannibalisere på nogle andre butikker, der er der i forvejen,” siger han.

Tiden er vigtig

Per Østergaard Jacobsen peger i øvrigt på en række andre faktorer der betyder, at vores handelsmønstre vil ændre sig.
“Det handler i høj grad om tid. Folk er så pressede på tiden og har så travlt, at de gør det der er nemmest, og tager mindst tid, og hvis det er nemmere, at handle på nettet, så gør de det. Desuden er store butiksenheder måske ikke svaret, når 44 procent af alle husstande består af én person,” siger han.
På tegnebrættet er også planerne om en biograf på Cirkelhusgrunden, men den idé tror Per Østergaard Jacobsen heller ikke på.
“Den der er i Trommen i Hørsholm, sælger omkring otte billetter pr. forestilling, så det kan jo ikke løbe rundt,” siger han.

Publiceret 31 October 2017 09:00