Forfatter:

Besøg er undervurderet

For forfatteren Inge Benn Thomsen, var en bog der blev hendes vej ud af hendes krise. Hun mener dog, at man undervurderer besøg

Af
Af Peter Mailand

“Man undervurderer totalt, hvad et hjemmebesøg kan gøre ved et andet menneske. Men bare det, at der er en anden person tilstede i dit hjem, kan give så meget energi, at man pludselig får overskud til at ordne en masse ting som man ellers ikke orkede.”
Ordene kommer fra den 61-årige forfatter Inge Benn Thomsen fra Nivå, der bakker op om den angstplagede Christian Langhorn, som i sidste uge stod frem i Uge-Nyt og fortalte om sin medicin - at få besøg af en person hver aften.
“Jeg ved præcis, hvad han snakker om. Bare det, at der er en person tilstede, der kan give energi til at ordne ting, man ellers synes var helt uoverskuelige - pludselig kunne jeg vaske tøj eller bage brød, hvilket jeg ellers aldrig gjorde,” siger hun til Uge-Nyt.

Angst og depression

Inge Benn Thomsen har stort set lidt af angst og depression i hele sit 61-årige liv, indtil for to år siden, hvor hun skrev en bog om sin barndom. Så kom der et gennembrud.
Indtil da havde hun båret rundt på en tung bagage.
Som 19-årig forsøgte hun at tage sit eget liv, da hun havde udviklet anoreksi efter at hun som barn havde været udsat for voldsomme svigt og traumatiske oplevelser. Blandt andet blev hun af sine forældre italesat som en person, der med hendes egne ord 'var ude i kulden'. Først to år inden forældrene døde, kom hun over på den anden side og 'ind i varmen' og kunne høre forældrene tale grimt om hendes søskende og deres familier.

Akavarel fra bogen, hvor 'Malene' er efterladt i barnevognen, mens hendes mor og storesøster var i biografen.

Akavarel fra bogen, hvor 'Malene' er efterladt i barnevognen, mens hendes mor og storesøster var i biografen.

Bundet til et træ i haven

Blandt de mange traumatiske opleveser var blandt andet, at hun som 3-årig hver dag blev bundet med en lang snor til et træ ude i haven, mens hendes mor ammede hendes lillesøster - eller det traumatiske var måske snarere i 'festligt lag' at blive omtalt som “du med den grimme, firkantede mund - du havde en ganske særlig evne til altid at vræle, når din lillesøster skulle have mad. Nej, det var ikke til at holde ud.”
Og som to-årig var hun en aften gået ned i stuen til sin mor efter hun var blevet lagt i seng, hvorefter hendes mor sagde:
“Du er ikke mit barn. Jeg har et lille barn der ligger oppe i sengen og sover, men nu skal jeg vise dig, hvor der hænger en jakke, så kan du tage den på og gå hjem til dig selv.”
Det var i mange år en stående familievittighed, som moderen ofte fortalte til 'festlige lejligheder'.

Den store nedtur

For Inge Benn Thomsen ramte den store nedtur, da hendes mand gennem 26 år døde i 2009. Efterfølgende blev hun ramt af depression og angst og kunne ikke være alene hjemme.
“Jeg følte mig totalt værdiløs, men jeg har selv kæmpet mig tilbage til et bedre liv,” siger hun til Uge-Nyt.
Og der er ting, man selv kan gøre, fortæller hun.
“Jeg havde en veninde, som er mor i en travl børnefamilie. Og så begyndte jeg at handle ind for familien én gang hver anden uge. Det “familieliv” gav nok energi til, at jeg selv kunne komme videre,” siger hun.
Efterfølgende mødte hun en studerende, som hun tilbød betaling for at studere.
Jeg spurgte, om hun ikke kunne sidde og læse hjemme hos mig, jeg betalte hende 20 kr. i timen.
Det kunne være alt fra en til fem timer - to -tre gange om ugen. Men bare det, at der sad en person hjemme hos mig var nok til at jeg fik ordnet en masse andre ting, som jeg ellers syntes var helt uoverskuelige. Bare det at vaske tøj virkede uoverskueligt,” siger hun.
“Det er aldrig for sent og man kan selv gøre noget,” siger hun til Uge-Nyt og tilføjer:
“Det mindste, man kan gøre, er at være en ressourceperson for en anden.”
“Det kan være svært at trække sig selv op, når man er så langt nede, men der skal faktisk ikke ret meget til,” siger hun.

Skrev en bog

“Det medførte, at jeg satte mig ned og skrev en bog om min barndom. Og da jeg først begyndte på det, væltede glemte minder frem og jeg kunne slet ikke stoppe,” siger hun.
For Inge Benn Thomsen var vejen ud af krisen, at hun skrev bogen 'Alene du' under pseudonymet Malene Gruve.
Et af billederne fra bogen er Malene, der ligger i en barnevogn og sover.
“Som spæd efterlod min mor mig i barnevognen foran en biograf, mens hun gik ind for at se en film med min storesøster,” siger hun.
For Inge Benn Thomsen førte det et gennembrud til at få taget hul på de mange traumer.
“Det terapeutiske bestod i både at skrive og male akvareller fra bestemte episoder, det medførte også at der var andre, der pludselig begyndte at forholde sig til nogle af de ting jeg havde oplevet,” siger hun.

Publiceret 08 August 2017 08:00

SENESTE TV