Skuespiller Søs Egelind havde både den alvorlige og humoristiske tone fremme i sit foredrag og under den efterfølgende debat. Foto: Peter Dahlerup

Skuespiller Søs Egelind havde både den alvorlige og humoristiske tone fremme i sit foredrag og under den efterfølgende debat. Foto: Peter Dahlerup

Billedgalleri:

Ny teknologi skal sikre fremtidens velfærd hos de ældre

Flere ældre og færre medarbejdere vil betyde øget pres på ældreplejen

Af
Af Jørgen Hansen

"Fredensborg Kommune står, som mange andre kommuner, foran en meget stor udfordring. Prognosen fortæller nemlig, at antallet af ældre over 80 år vil stige med 27 procent frem til 2019, at gruppen af ældre med behov for personlig hjælp og pleje vil stige, og at antallet af kronisk syge borgere også vil øges."

Det sagde borgmester Thomas Lykke Pedersen, (A), da han bød velkommen til konferencen om velfærdsteknologi, der blev holdt lørdag i Rådhuset i Kokkedal med 170 deltagere, og hvor der ikke mindst var en meget stor udstilling med moderne hjælpemidler til ældre og handicappede.

"Konferencen er startskuddet til byrådets store satsning på velfærdsteknologi, som vil betyde flere penge til forsøg og projekter på området," sagde Thomas Lykke Pedersen.

Hermed var der lagt op til en dag med flere foredrag og debat om dette meget vigtige emne, og blandt foredragsholderne var blandt andet Bent Greve, RUC, der kunne konstatere, at teknologien mere og mere vil overtage en række opgaver, men at man ikke skal være bange for den udvikling, da den både kan hjælpe den enkelte og samtidig give gode oplevelser.

"Sandheden er nemlig, at langt de fleste mennesker gerne vil klare sig med teknologiske hjælpemidler frem for at andre personer skal hjælpe dem, for på den måde bliver de mindre afhængige af omverdenen. Desuden er det en kendsgerning, at der, samtidig med det stærkt stigende antal ældre, vil blive mangel på arbejdskraft inden for de næste 5-7 år," sagde Bent Greve.

Teknologien kontra den personlige pleje

Senere var det skuespilleren Søs Egelind, der fortalte om egne oplevelser, da hendes mor blev ældre og havde vanskeligt ved at klare dagligdagen, og hvor resultatet til slut blev en plejehjemsplads i Fredensborg Kommune. Det viste sig at blive en rigtig god oplevelse for familien, og der var ros til plejesektoren.

Søs Egelind lagde også op til en debat med tilhørerne, hvor en række spørgsmål om velfærdsteknologi blev livligt debateret. Her var der stort flertal for nyskabelserne, men gang på gang blev det pointeret, at indførelsen af denne ikke må gå ud over de menneskelige kontakter, og at de tidsbesparelser, der stilles i udsigt, bør gå til den personlige omsorg og pleje.

At teknologien også vil betyde, at ældre kan blive længere i deres eget hjem, hvis de ønsker det, var man ikke uenige om, men at kontakten via en skærm eller mobiltelefon ikke må betyde, at ældre mister den nære, personlige kontakt med omgivelserne.

"Indførelsen af ny teknologi på velfærdsområdet vil betyde flere ting, og ikke mindst et bedre arbejdsmiljø og mindre hårdt arbejde. Desuden kan vi får ressourcerne til at hænge bedre sammen, og det vil ikke betyde massefyringer, for der bliver brug for alle hænder fremover," sagde socialudvalgets formand, Hans Nissen,(A), der sluttede med at rette en stor tak til alle de frivillige, der på forskellig måde yder en indsats på området, der er helt uvurderlig.

Publiceret 23 January 2012 11:30