John Stæhr er sikker på, at et Stenalder-museum i Nivå Mølle vil kunne tiltrække turister. Foto: Claus Beyer

John Stæhr er sikker på, at et Stenalder-museum i Nivå Mølle vil kunne tiltrække turister. Foto: Claus Beyer

Jægerstenalderen vil trække turister til Nivå

Nivå Stenalder-museum bør hives op af glemslens mølpose, siger John Stæhr fra Nivå

Af
Af Claus Beyer

Planerne om et jægerstenalder-center i Nivå har sovet godt og trygt i glemselens mølpose i mange år. Men nu er det på tide at tage dem frem af gemmerne og realisere museums planerne, mener John Stæhr fra Nivå.

"Nivå området har siden disse planer blev lagt, udviklet sig til et helt enestående arkæologisk område, og som er internationalt anerkendt, og det vil være en oplagt mulighed for at få flere turister til Nivå," siger John Stæhr til Uge-Nyt.

I begyndelsen af halvfemserne henvendte John Stæhr sig til daværende borgmester i Karlebo kommune, Henry Hansen, og foreslog at man oprettede et stenalder-museum i Nivå. Det blev derefter besluttet at lægge museums-projektet ind under teglværksmuseet Ringovnen.

I 1996 blev der så udarbejdet en lokalplan for museums-projektet ved Ringovnen. Og så skulle det jo være på skinner - synes man. Men nej, i juli 2002 meddeler "Den Selvejende institution Nivaagaard Teglværks Ringovn" - at man nedprioriterer planerne om det arkæologiske museum - for at koncentrere sig om Ringovnen.

Vigtigste fremskridt i Nivå

Siden er der intet sket. Selvom forskningen i Nivå efterfølgende har fremvist helt enestående resultater. Redaktøren af Danmarks førende arkæologiske tidsskrift "Skalk", Christian Adamsen beskriver det sådan, i en mail til John Stæhr:

"Nivå-fundene repræsenterer det absolut vigtigste fremskridt inden for jægerstenalderens grave, siden Vedbæk-gravene fremkom forud for skolebyggeriet ved Vedbæk Station i 1975. Resultaterne vedrørende bopladserne løfter kun undersøgelserne yderligere op, for til trods for ret omfattende undersøgelser, lykkedes det ikke Vedbækprojektet at få klare grundrids frem af denne karakter".

Vores fortid

"Det er arkæologiske resultater der har givet genlyd, også i udlandet. Og fundene bør selvfølgelig vises frem her i Nivå og ikke i Hørsholm - det er jo vores fortid det drejer sig om. Nivå Mølle - er ledig - og kan lejes helt eller delvist. Den ligger kun få hundrede meter fra udgravnings-feltet ?Nivå 10?, hvor de enestående fund er gjort, og som har øget vores viden om de ældste tider i Nivå - og Danmark, for den sags skyld - helt formidabelt. Og så ligger Møllen oven i købet tæt på det internationalt kendte Nivaagaards Malerisamling," siger John Stæhr.

Selvstændigt museum

John Stæhr mener ligeledes at det er vigtigt at et kommende Stenaldersmuseum bliver drevet som et selvstændigt og at det sker af professionelle folk.

"Der skal skaffes penge fra fonde og andre kilder - det kræver topprofessionel ledelse. I Nivå Mølle ville det også være muligt at dyrke internationalt samarbejde med verdens førende forskere på området. Ligesom man i tilknytning kunne oprette et center for udvikling af digital formidling - for at få de unge i tale. Noget der ville gavne alle museer. I dag er forskningsresultaterne i Nivå stort set kun kendt i videnskabelige kredse," slutter John Stæhr.

null

Publiceret 10 May 2011 10:00