Arkivfoto.

Arkivfoto. BRAD - stock.adobe.com

DEBAT: Hvem leder Fredensborg Kommune?

"Administrationen ser helt væk fra borgernes og byrådets ønske til bebyggelser, og giver dispensationer på stribe," skriver debattøren

Af Keld Scharling, Gl. Strandvej 29, Humlebæk

Det er for mig uklart, om byrådet i Fredensborg Kommune eller administrationen i Fredensborg Kommune leder Fredensborg Kommune!

Min baggrund for dette læserbrev er administrationens disponeringer i byggesager. I den senere tid er der givet et antal dispensationer i byggesager, hvor ansøgninger ikke er i overensstemmelse med byggevedtægter og lokalplaner. Et eksempel. Min opfattelse af en kvist på 1. sal på et parcelhus er en tilbygning i taget, hvor der er et dobbelt vindue eller -dør, og hvor der almindeligvis er et spids tag over, der skråner ned på hver side af vinduet/døren.

På det seneste har vi set, at kommunens byggemyndighed har defineret en kvist som en bygningsdel, der monteres i taget på en bygning. Bygningsdelen kan have en bredde på op til 6 meter og behøver ikke at have monteret et skråt tag over bygningsdelen. Det kan også tillades, at der monteres en kvist på hver side at husets tag, så der reelt etableres f.eks. en stue med fuld ståhøjde i hele stuens bredde på 1. sal.

Dette betegner administrationen åbenbart som et hus i 1 ½ etage med udnyttet 1. sal. Det må virkeligt betegnes som udnyttelse af 1. sal. Næste træk bliver vel, at en kvist på 1. sal defineres som en udbygning, hvor der blot rundt om kvisten er én række teglsten.

Sidst har vi hørt om, at denne definition er brugt ved dispensationer i Sørup og på Gl. Strandvej, Frederikkevej og Amalievej i Humlebæk, og der kan antagelig findes lignende dispensationer andre steder i kommunen.

I 2013/2014 deltog et større antal borgere i Humlebæk med formulering af et udkast til Lokalplan for Humlebæk Øst. Grundejerforeningen for Humlebæk ydede ligeledes et stort arbejde i denne sag. Endelig vedtog byrådet planen som Lokalplan H107. I denne er det fastlagt, at der i lokalområdet kan bygges i 1 ½ plan med udnyttet tagetage.

Vi ser nu, at administrationen ser helt væk fra borgernes og byrådets ønske til bebyggelser, og giver dispensationer på stribe.

Er det sådanne forhold vi borgere skal leve med, foreslår jeg, at byrådet ophæver alle lokalplaner, da de alligevel ikke betyder noget i den daglige administration på Rådhuset. Vi er jo alle underlagt administrationens beslutninger!

Som et kuriosum kan jeg oplyse, at der er givet tilladelse til bygning af en stor kvist på Frederikkevej, så denne ejendom har direkte indblik fra stuen på 1. sal fra syd ind i haven/stuen på ejendommen Gl. Strandvej 62. Ligeledes er der givet dispensation til bygning af en stor kvist på Amalievej, så der fra denne ejendom er direkte indblik fra stuen på 1. sal ind i haven/stuen på samme ovennævnte ejendom nu fra vest. Yderligere er der indgivet ansøgning af ejendommen Gl. Strandvej 60 om bygning af to rækkehuse, som så vil få indblik i samme ejendom nu fra nord. Beboerne i nr. 60 må se glæde sig over, at der ikke kan etableres indblik fra øst, fra Sverige.

Publiceret 23 March 2019 06:00