Lars Dyrstrøm, Humlebæk, er formand for TEKNIQ-råd hovedstadsområdet.

Lars Dyrstrøm, Humlebæk, er formand for TEKNIQ-råd hovedstadsområdet. Pressefoto

DEBAT: Erhvervsuddannelserne er det kloge valg

Af Kurt Sjøholm, medlem af TEKNIQ-råd Hovedstaden, Lars Dyrstrøm, formand for TEKNIQ-råd Hovedstaden, Tomas Kudsk, formand for TEKNIQ-råd Sjælland, Per Møller Christensen, formand for TEKNIQ-råd Nordjylland, Lars Petrowsky, formand for TEKNIQ-råd Syddanmark og Martin Rosborg, formand for TEKNIQ-råd Midtjylland:

Hvis du er kvik i pæren, skal du da ikke være håndværker!?

Sådan lyder det i rigtig mange familier, når den næste generation frem mod den 1. marts gør klar til at vælge mellem buketten af uddannelsesmuligheder i takt med, at folkeskolen lakker mod enden. Derfor vælger en meget stor del af de unge at gå den slagne vej ind på gymnasiet i stedet for at vende blikket mod erhvervsskolerne. Og det er en skam.

Danmark har akut brug for flere dygtige faglærte. Det mærker vi ikke mindst i installationsbranchen, hvor el- og vvs-installationsvirksomhederne med åbne arme tager imod et rekordstort antal lærlinge.

Der er tale om uddannelser, som åbner et væld af spændende karrieremuligheder, uanset om man drømmer om at blive selvstændig – noget omkring ti procent faktisk vælger at blive – eller måske har ambitioner om at læse videre. Derudover er man som eksempelvis elektriker eller vvs-energispecialist sikret løn under uddannelsen og kan som nyudlært se frem til en startløn, der overgår mange akademikeres lønseddel.

Vi har brug for at gøre op med fordommene om erhvervsskolerne som stedet, du kun kommer til, hvis ikke du er boglig nok til gymnasiet. Tværtimod stilles der store krav til både logisk tænkning, matematiske evner og planlægningsevne, når vore dages bygninger skal udstyres med de nyeste, højteknologiske installationer.

Derfor, kære unge (og forældre), er det tid til at slippe den gymnasiale vanetænkning og sætte kursen mod en fremtid fyldt med spændende udfordringer og karrieremuligheder, når I vælger uddannelse den 1. marts.

Vi er klar til at byde jer velkommen i installationsbranchen. Er I klar til at tage det kloge valg?

Publiceret 16 February 2019 06:00