DEBAT:

Naturen tabte – igen!

Af Tove Christiansen, Nivåvænge 153, Nivå:

I Frederiksborg Amts Avis kunne man den 11. april læse, at Fredensborg Kommunes Plan-, Miljø- og Klimaudvalg har sagt nej til at klassificere Nivåbugten som naturreservat.

Strandengene ved Nivåbugten er unikke for Øresundskysten, området ligger i en trækkorridor for en stor rigdom af fugle på vej mod hhv. sommer- og vinterkvarter. Dette til glæde for mange naturinteresserede – uden at de af den grund behøver at kalde sig ornitologer. En tælling har vist, at der gennemsnitligt er 50 besøgende dagligt ved fugletårnet på tangen, et antal, der står i stærk kontrast til antallet af jægere, som det fremgår af artiklen. Ikke desto mindre er det jægerne, som har vundet, således at de kan drive jagt fra pramme i perioden 1. september -30. januar.

Som det ligeledes fremgår, går jagten ikke ud over bestanden af fugle, men den er til gene for de besøgende (og ornitologerne)! Det er den blandt andet, fordi ethvert afgivet skud sender hele flokken af rastende fugle på vingerne; fugle, der har slået sig ned en dag eller to for at spise og hvile, inden turen går videre. Så det er nok også til gene for dem!

Hvilket anerkendelsesværdigt formål har det at drive strandjagt i et fuglereservat?

Nivå har en unik natur, som vi har en forpligtelse til at passe på og ikke groft udnytte til diverse støjende udfoldelser. Der er også grænser for, hvor fine stier, vi skal lave for at få adgang til de fjerneste kroge af naturen. I lergravene er vi godt på vej til en 'parkifisering'.

Forleden læste jeg med gru et forslag om at lave en skulpturpark i en anden del af lergravene. Hvad bliver det næste?

Jeg har lige kørt rundt nogle dage i Skåne og Småland - fra naturreservat til naturreservat - og videre til det næste naturreservat. Jeg ved godt, at Sverige har meget mere plads, end vi har i Danmark, men når vi nu har så lidt, skulle vi så ikke passe lidt på den?

Publiceret 27 April 2018 06:00