DEBAT:

Tak for en fin venskabsfestival

Af Tommy Schomacker, Dronningens Kovang 12, 3480 Fredensborg:

Jeg vil gerne sende en stor tak til Fredensborg kommune for dens aktie i den netop afholdte venskabskommunefestival i Nittedal. De fire venskabskommuner er Nittedal i Norge, Håbo i Sverige, Ingå i Finland og Fredensborg i Danmark.

I ungdomsafdelingen deltog alene fra Fredensborg 23 unge fra 12 til 16 år plus fire instruktører og yderligere fire voksne til at passe på børnene. De unge fordelte sig på ungdomskor, drama, bigband, slagtøj og strygeorkester.

I voksenafdelingen var vi 12 voksne fra Fredensborg kommune. De voksne deltog i korseminar for voksne, som fandt sted i det smukke kirkerum i den nybyggede kirke i Rotnes, som ligger midt i den langstrakte Nittedal kommune. Vi gennemgik fire stykker musik, et jazzstykke af Ellington (Freedom), en blanding af klassisk korsang og samisk yoik-sang (Dona Nobis Pacem), en sørgemesse for tzunamien i 2004 (Requiem) og en vuggevise (Gjendines bådnlåt). Alle arrangeret for 6 stemmer. Et ambitiøst program, men med dirigenten Thomas Caplins store indsats lykkedes det faktisk. En herlig oplevelse. Vi var fire tenorer i voksenkoret, heriblandt Nittedal kommunes viceborgmester, plus ni sopraner, 13 alter og tre basser.

Rejsen forgik med bus, en dagsrejse hver vej. Selve festivalen startede lørdag morgen, og mandag eftermiddag sluttede vi med en finaleforestilling, hvor deltagerne præsenterede, det de havde arbejdet med. De unge fra dramagruppen præsenterede et yderst aktuelt tema, nemlig skoleskyderiet i USA.

I programmet var der også plads til en sightseeingtur, som heldigvis foregik i strålende solskin fra en blå himmel. Kommunen ligger lige øst for Oslo. Den er meget langstrakt, er arealmæssigt lidt større end Fredensborg, men med væsentligt færre indbyggere. Landskabet præsenterede sig smukt med de umådelige mængder af sne, der er faldet i år.

Jeg tror vi alle, både de unge og de voksne, havde nogle dejlige og lærerige dage. Vi fik en fin indsigt i Nittedal kommune, og har truffet en masse spændende mennesker. Både menneskeligt og fagligt har vi fået en masse med hjem.

Det er en rigtig god ide med sådanne arrangementer mellem de nordiske brødrefolk. Vi har alt for lidt kendskab i hverdagen til hvad der sker i resten af Norden. Personligt sad jeg blandt en gruppe nordmænd ved den afsluttende middag, og fik derfor lejlighed til at udveksle på skandinavisk.

Publiceret 05 April 2018 13:00

SENESTE TV