Kommunens parcelhuse og rækkehuse, skal ikke ”forurenes” med et større udvalg af forskellige affalds stativer i brogede designudgaver, når vi kan nøjes med en enkelt eller to beholdere, skriver debattøren i dette indlæg.

Kommunens parcelhuse og rækkehuse, skal ikke ”forurenes” med et større udvalg af forskellige affalds stativer i brogede designudgaver, når vi kan nøjes med en enkelt eller to beholdere, skriver debattøren i dette indlæg.

DEBAT:

Socialdemokratiet vil vente med at tage stilling til et nyt affaldssystem

Carsten Nielsen (S), byrådsmedlem i Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune står overfor en vidtrækkende beslutning omkring affaldssortering og de metoder der skal vælges for bedst muligt udnyttelse af de ressourcer der ligger i vores daglige affald.

Vi har prøvet det før, og dengang for snart 20 år siden blev der brugt en farlig masse penge på stort set ingenting. Systemet blev skrottet og kommunens pengetank lænset for mange millioner. Den oplevelse skal vi ikke have endnu engang.

Den socialdemokratiske byrådsgruppe ønsker, at Fredensborg kommune skal ligge i spidsen med den bedst mulige indsamlingsordning for vores affald, til gavn for miljøet og for borgernes penge. Men det kræver i første omgang at vi venter på udspillet fra regering og Folketing, som henover sommeren kommer med et udspil om hvilke segmenter af vores affald der skal indsamlet. Regeringens såkaldte Advisory Board advarer om, at vi ikke skal have 98 forskellige måder at indsamle affald på, derfor kommer det samlede udspil.

Vi tror på at et flertal i byrådet har samme ønske som socialdemokraterne, og derfor skal vi vente på de direktiver der ligger lige om hjørnet, derudover skal vi anvende de teknologiske fremskridt som allerede bruges af mere end 2,3 mio familier i Skandinavien. Optisk sortering af al vores affald, lige fra madaffald til metal- og plastemballage, aviser og papemballage, hver ting i sin plastpose og derefter i én enkelt beholder. Afhængig af familiens affaldsmønster og størrelse, kan man vælge en 240 liters eller 190 liters beholder.

Den eneste måde vi kan nå EU's mål om 50% genanvendelse af vores affald inden 2022, er at vi så hurtigt som muligt begynder at indsamle bio-affald og restaffald, sammen med de segmenter som bliver påbudt i løbet af sommeren. Så følger vi planen om at det ny system skal tages i anvendelse senest ved udgangen af 2019.

Kommunens parcelhuse og rækkehuse, skal ikke ”forurenes” med et større udvalg af forskellige affalds stativer i brogede designudgaver, når vi kan nøjes med en enkelt eller to beholdere som indeholder al vores affald.

Besøg vores hjemmeside, hvor jeg går mere i dybden med vores ide omkring optisk sortering af affald, og hvordan den socialdemokratiske byrådsgruppe ønsker at vi i fremtiden skal håndtere den totale affalds mængde som enhver moderne familie håndterer.

Publiceret 21 March 2018 15:00

SENESTE TV