DEBAT:

Ny informationsstrategi: Lad os vende kajakken

Poul Juul, byrådskandidat, Socialdemokratiet

Igennem nogle år har både regeringens og kommunens informationsstrategi været båret af enøjet begejstring for digitalisering.
Det er let at forstå, at mange er glade for denne udvikling. Det er fantastisk, at vi har kunnet afløse usorterede papirbunker og snesevis af ringbind med digitale informationer, som ligger på harddisken på vores personlige computer.
Men i denne begejstring har vi stort set aflivet postvæsenet. Det havde vi ikke set komme. Og det er blevet en udfordring i fremtiden.
John Sylvester har med rette påpeget en vigtig anden udfordring. Vi har overset det grundlæggende formål med al informationsvirksomhed: At nå dem, vi gerne vil informere.
Mange mennesker vil stadig gerne have et stykke papir i hånden, som vi har haft det, siden vi lærte at læse. De føler sig nu med rette skubbet ud på et sidespor af den digitale begejstring.
Fejlen er, at det digitale er blevet indført ved tvang, det er blevet et 'must'. Det skal vi standse og vende.
Vi skal lade det digitale være et tilbud til dem, der gerne vil have de digitale lettelser. Rigsrevisionen har lige slået fast, at staten endnu ingen økonomiske gevinster har kunnet høste af tvangsdigitaliseringen. Mon ikke det samme gælder for kommunerne?
Derfor skal vi ændre informationsstrategien og digitaliseringsstrategien 180 grader.
Al information fra kommunen skal fremover være tilgængelig på papir til alle, som ønsker det: Planer, vejledninger osv.
Papirudgaverne skal være til rådighed i borgerservice og på alle biblioteker, der jo forsynes rigeligt med alle mulige andre informationer på papir.
Relevant information på papir skal også være på alle institutioner: Vuggestuer, børnehaver, skoler, sundheds- og ældrecentre, plejehjem m.m.
Kommunen skal indrette sin trykkerivirksomhed, så papirinformation til stadighed kan trykkes i de mængder, der er behov for, så kun meget lidt spildes.
Samtidig skal al information være til rådighed digitalt på kommunens hjemmeside som tilbud til dem, der ønsker det. Målet er fuld åbenhed og størst mulig tilgængelighed og nem information for alle kommunens borgere.
I Fredensborg Søparks Antenneforening, som jeg er formand for, har vi en omfattende hjemmeside, og al ny information udsendes til medlemmerne pr. e-mail. 95 procent af medlemmerne har givet os deres e-mail-adresse og modtager derfor den digitale information.
Men seks medlemmer ud af 312 ønsker fortsat information på papir. Det lægger vi selvfølgelig fortsat i deres postkasse. Og det bliver vi ved med.

Publiceret 11 May 2017 14:00

Uge-Nyt Fredensborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Nyt Fredensborg
SENESTE TV