DEBAT ”Her-går-det-godt-fru-kammerherreinde”

Af Thomas von Jessen, vælgerforeningsformand for De Konservative i Fredensborg:
I Uge-Nyt har Per Frost Henriksen - formand for Fritids- og idrætsudvalget, Socialdemokratiets politiske ordfører i byrådet, medlem af DGI's hovedbestyrelse, politisk ansvarlig for programområderne DGI Inklusion og DGI Gadeidræt, kontaktperson til DGI Skydning og Øvrige Idrætter - et længere indlæg om alt det gode, som kommunesammenlægningen 2007 har givet vores borgere.
Socialdemokraterne har som altid ”ja-hatten” på. Det er dejligt at læse. Her går det kun godt. ”Ildsjæle”. Alle er tilfredse.
Der er gang i den: Ny-byggerier og bedre service til borgerne. ”Styr på driften og kommunen udbygges”. Kan man holde noget bedre 10-årsjubilæum? Og sandt nok: kommunesammenlægningen har givet kommunen flere muskler til god service over for borgerne.
Men her alligevel lidt fra hukommelsens dyb: Ægteskabsmedgiften fra Fredensborg-Humlebæk kommune var 50 mio. kr. (salg af det gamle rådhus i Fredensborg). 135 mio. kr. fra Karlebo Kommune (salg af Brønsholmsdal).
Det er pænt mange penge som startkapital. Alligevel har kommunen nu en bruttogæld på ca. ½ mia. kr. Oven i dette garanterer kommunen for 1,6 mia. kr. for lån til vedligeholdelse optaget af almennyttige selskaber i kommunen, hvilket er lovkrav.
Lad os håbe, at det går godt, og at denne hæftelse aldrig skal indfries. Ikke desto trods vil Socialdemokraterne fortsætte udbygningsfesten, som om ½ mia. kr. i gæld for en kommune med 40.000 borgere bare er småting? Svømmehal. Byg løs! Om få år vil gælden så være ¾ mia. kr. for samme 40.000 borgere. ”Og”? synes Socialdemokraterne at sige.
Ja –”Byrådet skaber resultaterne”, som der bliver sagt. Men vi må også sige, at mange byggeresultater for tiden skabes for lånte penge. Også i Grækenland var der mange resultater. Også for lånte penge, og til sidst bristede boblen. Vi er nogle, der er bange for, at boblen her brister inden længe, hvis ikke vi siger: Hold lidt igen. Let foden en lille smule fra speederen. Hvorfor? Fordi det er bedre, at vi selv holder inde, end at andre gør det for os. Vi skal ikke give køb på kommunens selvstændighed.
En svømmehal ville da være dejligt. Men finansieringsformen - OPP - vil skubbe gælden som en snebold foran os. Vi får svømmehallen nu, men næste generation kommer til at betale tårnhøje afdrag oven i den gældsafvikling, som kommunen har i forvejen. Det er simpelthen økonomisk russisk roulette med fremtidens Fredensborg-borgere. Vi bør i stedet vente med at igangsætte svømmehalsbyggeriet til vores bruttogæld er kommet ned under 300 mio. kr., og så betale en større del af startomkostningerne selv og undgå at lægge et kæmpe gældsåg på næste generation.
Opfordringen herfra lyder derfor: Brug nu i stedet alle de gode kræfter på at få afsluttet nogle af alle de svære sager. Skaf Nivå-pingvinerne adgang til vandskiklubbens klubhus, når vandskiklubben ikke selv bruger det og få også gerne indrettet en sauna til dem. Få afsluttet den ulykkelige sag om skydebanerne i Langstrup Mose – en sag, hvor to befolkningsgrupper, pga. to vidt forskellige lovgivninger, hidses op imod hinanden, og jo længere tid, der går, jo mere hidsige. Den sag er dybt ulykkelig. Afslutning af den slags sager vil være eksempler på ”bredt samarbejde”. Ikke alt er lutter idyl her efter 8 år. Det er vigtigere at pleje de frugter, der hænger lavt, end dem vi alligevel ikke kan nå.

Publiceret 10 February 2017 16:15

Uge-Nyt Fredensborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Nyt Fredensborg
SENESTE TV