Udgravningen af de nyfundne grave foregik inden døre på museet. Efter et tidskrævende arbejde med at frilægge de skrøbelige knoglerester, kan gravene snart ses i museets nye arkæologiske udstilling

Udgravningen af de nyfundne grave foregik inden døre på museet. Efter et tidskrævende arbejde med at frilægge de skrøbelige knoglerester, kan gravene snart ses i museets nye arkæologiske udstilling

Stenalderjægerne fra Nivå

Så åbner den længe imødesete udstilling om Stenalderjægerne fra Nivå på Hørsholm Egns Museum

Fredag den 29. maj klokken 14.00 åbner udstillingen om Stenalderjægerne fra Nivå. De arkæologiske fund blev primært gjort på en mark ved Møllevej i Nivå, og fundene er mellem 6.000 – 8.000 år gamle, fra tiden Jægerstenalderen. Udstillingens åbnes af Kultur- og Idrætsudvalgsformand Per Frost Henriksen fra Fredensborg Kommune.

"Dengang stod havet højere end i dag, så dengang var marken faktisk en lille ø. Øen lå i mundingen af en fjord, som i stenalderen skar sig flere kilometer ind i landet," oplyser arkæologi og museumsinspektør Ole Lass Jensen.

Udgravningerne der startede 1995 på den forhistoriske ø i Nivå har afsløret velbevarede rester af en stenalderboplads. Og internationalt har udgravningerne vakt opsigt, for de har afsløret unikke fund af stenalderjægernes hytter og grave.

Det, der især har begejstret arkæologerne, er fundet af fire hyttetomter, som giver et detaljeret billede af, hvordan stenalderjægernes boliger var konstrueret og indrettet. I den kommende udstilling kan man ikke bare se nogle af redskaber, dyreknogler og smykker, der er fundet i hytterne, men også rituelle genstande, som var vigtige symboler i jægernes åndelige univers.

Udgravningerne har vist, at jægerne levede tæt sammen med deres døde. Gravene lå nemlig klos op ad hytterne. Nogle gange blev dele af de afdøde ligefrem opbevaret inde i boligen. Under gulvet i en af hytterne havde jægerne begravet en armknogle, mens andre knoglestumper viser, at der ved siden af ildstedet har stået et kranie.

Under udgravningerne blev de mest velbevarede grave skåret ud i store jordblokke, der blev pakket ind i trækasser. Ved hjælp af en kran blev de tonstunge kasser løftet op og fragtet til museet, hvor den videre udgravning foregik under optimale forhold. Det har betydet, at den kommende udstilling kan fremvise to velbevarede begravelser, hvor hver eneste lille stump ligger præcis, som da de døde blev gravlagt for 7500 år siden. Begge gravene er dobbeltbegravelser. I den ene grav ligger en mand og en kvinde, mens den anden rummer en yngre mand med et treårigt barn ved sin side.

Lige nu arbejdes der på højtryk med fiberlys, træplader og hærdet glas, så museets besøgende inden længe kan betragte sine 7500 år gamle forfædre. At de ganske har lignet os, vil man også kunne se, for blandt meget andet vil udstillingen vise en retsmedicinsk ansigtsrekonstruktion af et femårigt stenalderbarn.

To af Nivås stenalderjægere begravet side om side – en 25-årig mand (t.v) og en 35-årig kvinde.

To af Nivås stenalderjægere begravet side om side – en 25-årig mand (t.v) og en 35-årig kvinde.

Publiceret 26 May 2009 12:00

SENESTE TV