Biblioteket anbefaler: Philipp Meyer: Rust

Roman om en desperat flugt i det amerikanske rustbælte

Af
Rune Christiansen

Nivå Bibliotek

De unge mænd, Isaac English og Billy Poe, har én ting til fælles. De er fanget i den lille amerikanske by Buell, arbejdsløse, fattige og uden håb for fremtiden.

Isaac havde ellers verden for sine fødder, men måtte blive for at passe sin syge far. Bob var en lovende fodboldspiller, men kom aldrig videre. I stedet får de dagene og timerne til at gå med ingenting, mens de kæmper med de indre frustrationer og håbløsheden.

Flugten

Og så en dag bliver det for meget.

Isaac stjæler 4000 dollars fra sin far, og sammen med Bob stikker de af i drømmen om en ukendt, men bedre, fremtid. Men verden udenfor Buell vil dem det ikke godt, og deres flugt gennem det døende landskab af forladte byer og rustende fabrikker bliver en rejse mod den iskolde sandhed: At nogle gange er 'intet håb' det bedste, man kan håbe på.

Rust foregår i det nordøstlige USA i det såkaldte 'rustbælte, der løber fra New York til Iowa. Det er et område, der i sin storhedstid var inkarnationen af den amerikanske industrielle drøm, men som siden 80'erne har stået for fabrikslukninger, massefyringer og afbefolkning grundet områdets økonomiske forfald.

Få romaner har behandlet dette område, dets mennesker og deres historier, men med Rust giver Philipp Meyer os et unikt indblik i den mørke side af den amerikanske drøm. Han har, med et skarpt sprog og stærke karakterer, skabt et realistisk og tragisk portræt af et glemt USA, der bidrager til en forståelse af, hvorfor en mand som Trump kan vinde frem. For rustbæltet er Trump-land, og når håbet forsvinder, er kun desperationen tilbage.

Publiceret 02 December 2018 06:00