DEBAT: Fejende flotte Nordsjælland

Christian de Jonquières (K), Kongevejen 38, Fredensborg, skriver:

Jeg har tidligere i år i Uge-Nyt skrevet et indlæg under overskriften "Man bliver helt høj" i anledning af Trap Danmarks 6. udgaves omtale af Fredensborg Kommune i bind 26, der nu er udgivet i et særligt hæfte.

Bind 27 er netop udkommet med en meget fin fremstilling af historikken og kulturen i blandt andet vores nabokommuner Hillerød og Hørsholm.

I bind 26 var der ligeledes en fin behandling af kulturen og historien i vores nabokommuner Gribskov og Helsingør.

De fire kommuner, der støder op til Esrum Sø og vores nabokommune Hørsholm Kommune, er således alle nu flot omtalt i Trap Danmarks 6. udgave.

I tillæg til udgivelserne af bind 26 og bind 27 af Trap Danmark har Museum Nordsjælland netop udgivet sin årbog 2018 under overskriften 'Alle Tiders Nordsjælland', hvor der blandt andet er en spændende artikel med overskriften 'Folkeskolen på vej i Fredensborg i 1920’erne', hvor der fortælles om den lokale betydning for skolevæsenets udvikling.

Hertil er der også en fin beskrivelse af det forsvundne Hirschholm Slot i Hørsholm Kommune, og hvor historikken omkring Christian den VII og dennes hustru Dronning Caroline Mathilde og Struensee er spændende beskrevet.

Hørsholm Egns Museum, der er en underafdeling af Museum Nordsjælland, er her et besøg værd, lige som det er værd at besøge Karen Blixen Museet Rungstedlund.

I Gribskov Kommune har vi historikken omkring Esrum Kloster og Møllekro, Kulturhavnen i Gilleleje, Rudolph Tegners Museum og Statuepark og meget andet.

Tidligere på året udgav Museum Nordsjælland et særdeles læseværdigt hæfte omkring perlerækken af Fredensborgs havne langs Øresund og havnene ved Esrum Sø.

Endvidere er der netop udgivet det rigtig spændende lokalhistoriske hæfte 'Folk og minder fra Nordsjælland' med en række gode artikler.

Vi har således nu fået nogle rigtig spændende fremstillinger af vores kommune og de kommuner, vi støder op til.

I tillæg hertil kommer så den smukke natur og kultur, der er knyttet til Nationalparken Kongernes Nordsjælland med blandt andet dens historik omkring Parforcejagten.

Katja Holm, der i maj i år fratrådte som formand for Dansk Skuespillerforbund, har sagt: "Historie, kunst og kultur betaler sig, for den giver menneskelig formåen, menneskelig forståelse og gør os bedre til at leve vores liv og til bedre borgere i samfundet."

Det er tidligere sagt: "Kun et samfund, der kan fortælle historie, kan overleve. Et samfund uden historie er et samfund uden erindring og kultur og derfor et tomt samfund."

Ud fra den definition udgør Fredensborg Kommune og de omkringliggende nabokommuner meget rige samfund. Ja, man kan sige et fælles rigt samfund. Hertil kommer den friske luft.

Jeg var forleden til en middag, hvor min borddame fortalte mig, at hendes datter, der led af let sklerose, var flyttet til Humlebæk fra København. Hendes lungekapacitet var steget fra 30 til 80procent angiveligt som følge af den friske luft.

Der er således meget, der efter min opfattelse bør føre til, at man får lyst til at bosætte sig i Nordsjælland og herunder i vores spændende Fredensborg Kommune.

Vi bor simpelthen i et fejende flot område.

Publiceret 01 December 2018 06:00