Foto er taget af Tom Just Møller og viser skuden, morgenen efter den store transport 8. oktober.

Foto er taget af Tom Just Møller og viser skuden, morgenen efter den store transport 8. oktober.

Mindeaften for jødeflugten i 1943

Historie 75 år siden. Fredag 5. oktober ved Nivaagaard Teglværks Ringovn bliver der afholdt mindeaften. I den første uge af oktober måned 1943 blev det nødvendigt for de danske jøder at flygte til Sverige.

Én af flugtruterne fra København gik til Humlebæk, hvor videre fordeling skete. Nivaagaard Teglværk lå lidt af vejen, og kunne derfor bruges til skjulested for de flygtende, indtil en overfart kunne arrangeres. Måske op til 500 flygtninge benyttede ruten fra Teglværkets gamle udskibningsmole. Den sidste overfart fredag 8. oktober om natten var ikke alene én af de største i hele flugten til Sverige med mere end 230 flygninge, det blev også en voldsomt dramatisk overfart. Flugten var en fantastiske redningsaktion og det tidspunkt, hvor det danske samfund trådte i karakter.

"Derfor holder vi en mindeaften 5. oktober med med start klokken 19 ved Teglværksmuseet Ringovnen. Vi vil fortælle om aktionen og i mørket gå ud til udskibningsmolen ved Øresund for at se over til de svenske lys. Arrangementet er gratis," skriver Nivaagaard Teglværks Ringovn.

Publiceret 03 October 2018 06:00