Bent Skov Larsen fortæller om de forfulgte jøder i Humlebæk og Nivå for 75 år siden. Arkivfoto

Bent Skov Larsen fortæller om de forfulgte jøder i Humlebæk og Nivå for 75 år siden. Arkivfoto Arkivfoto

For 75 år siden

: Humlebæk husede forfulgte jøder

Lokalhistoriker Bent Skov Larsen fortæller om oktober 1943 med en lokal synsvinkel

Foredrag "For 75 år i oktober 1943 var det hektiske dage i Danmark for jøderne. I Nazi-Tyskland var tilintetgørelsen af jøderne for længst sat i system, og en masseudryddelse uden fortilfælde i menneskehedens historie i de besatte lande i Europa gik for sig uden at verden kunne gribe ind. Navne som Auschwitz og Dachau vil for altid være forbundet med nazisternes udryddelse af jøderne i KZ-lejrene," skriver Humlebæk Kirke om det foredrag, lokalhistoriker Bent Skov Larsen holder 3.oktober klokken 10 til 12 på Sognegården på Teglgårdsvej i Humlebæk.

I Danmark havde jøderne kunne leve nogenlunde beskyttet og i fred indtil 1943, hvor besættelsesmagten besluttede, at de danske jøder skulle anholdes og sendes til KZ-lejre i Tyskland. Mange danskere sørgede i løbet af kort tid for, at de fleste danske jøder kom sikkert til Sverige.

De kom også til Humlebæk i de hektiske oktoberdage i 1943. På Humlebæk Teglværk, der lå, hvor Teglværksparken i dag ligger, var jøder samlet i disse dage. De kom til Sverige fra Teglværksparken i Nivå, og turen ned til udskibningsstedet var ikke nogen nem opgave for de frivillige hjælpere.

Bent Skov Larsen fortæller den dramatiske historie om jødernes redning set fra Humlebæk og Nivå.

Kapp

Publiceret 30 September 2018 07:00