Værket Homo Sapiens Sapiens går tæt på krop, farver og sjælelighed.
Værket Homo Sapiens Sapiens går tæt på krop, farver og sjælelighed.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Krop, sjæl og video indtager Louisiana

Schweiziske Pipilotti Rist har netop åbnet for sin videoinstallation 'Homo Sapiens Sapiens', der tager beskueren med på en visuel rejse, som bedst opleves nedefra

Pipilotti Rist er næsten lige så farverig som sin kunst. Men også kun næsten, for mens den schweiziske billedkunstner denne eftermiddag har begrænset sit personlige farvevalg til en meget orange heldragt, er hele farvepaletten i spil i videoinstallationen 'Homo Sapiens Sapiens' fra hendes hånd, som hun netop har indviet på Louisiana.

Videoinstallationen er placeret i museets Store Sal, hvor hele loftet prydes af et udspændt lærred, der tager imod de visuelle indtryk, der kastes op på det fra store projektører rundt omkring i lokalet.

Hele værket skal opleves fra en af de - også ganske farverige - flade divaner, der er spredt mellem hinanden. Mens klingrende, skiftende lyde sørger for det melodiske sanseindtryk, tager videoen en med ind i en verden af sammenflydende kroppe, farvespil og umaskerede organiske indtryk, der efter at have ligget lidt tid på divanen næsten synes at omslutte en. Og det er præcis også meningen, fortæller Pipilotti Rist.

"Jeg kan godt lide at bruge sjælen kropsligt i mit arbejde. Ja, der er en modsætning mellem krop og sjæl, men jeg mener ikke, at vi kan skille de to ting ad. De hører vældig meget sammen," siger hun og smiler i øjnene bag de skulpturelle briller.

En totaloplevelse

Videodelen er en sammenflydning af nærmest kalejdoskopiske farver og så netop et nært fokus på det kropslige, der til tider næsten kan virke overvældende set i så stor skala nedefra. Men Pipilotti Rists pointe er, at ved at vise kunsten på den måde giver det beskueren et meget tættere forhold til det, der opleves.

"Idéen om at ligge ned og se op stammer fra kirkerne, hvor man kan ses lige op i hvælvingen. Normalt bringer man jo kroppen horisontalt ind i et rum, og der har man næsten brug for hele sin styrke for så at sige at bryde ud af tyngdekraften. Men når man ligger ned, er det nemmere for underbevidstheden at være med. Værket er så stort, men når man ligger ned, er det jo én selv, der bliver større," siger Pipilotti Rist og breder armene ud.

'Cool' former Pipilotti Rist her med fingre og briller foran Louisianas snedækkede have.
'Cool' former Pipilotti Rist her med fingre og briller foran Louisianas snedækkede have.

Op i loftet

'Homo Sapiens Sapiens' blev første gang vist på loftet i kirken San Stae i forbindelse med Venedig Biennalen tilbage i 2005. Men måske ikke så overraskende på de kanter fandt kirkemyndighederne, at billedsproget måske alligevel ikke var så passende, så udstillingen blev lukket før tid med begrundelsen 'tekniske problemer'.

Dem skulle der ikke være nogle af på Louisiana, så publikum frem til 25. april kan opleve kunstværket. Og står det til Pipilotti Rist, må oplevelsen gerne vare ved efter lukketid.

"Jeg håber, at folk efter at have set mit værk går hjem og hænger deres fladskærme op i loftet! Så ville de opleve tingene helt anderledes - og det ville også give mere plads i husene," griner hun.

Man skal ned at ligge for at få hele oplevelsen med.
Man skal ned at ligge for at få hele oplevelsen med.
.
Videoinstallationen går tæt på kroppen.
Videoinstallationen går tæt på kroppen.
Publiceret: 08. Januar 2010 13:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Uge-Nyt

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!