Arkivfoto: Peter Mailand
Arkivfoto: Peter Mailand
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Kiwi er lukket. Hvad bliver det næste?

Poul Juul (S), byrådskandidat.

Selv om en diskret seddel på døren oplyser, at der kommer en ny butik, er realiteterne efter Kiwis lukning, at cirka 1/3 af butikslokalerne i Jernbanegade står tomme. Det samme gælder den tidligere Netto-butik, og bortset fra Netto og Aldi, står det nye 'center' gabende tomt.

Poul Blæsbjerg har annonceret salg af sin butik, men der er ingen sikkerhed for, at boghandel med postbutik fortsætter. Hvilken butik bliver den næste til at lukke? Hvornår? En katastrofal udvikling, der vender op og ned på alle planer.

Handels- og håndværkerforeningen har ikke den nødvendige opbakning fra de handlende til en fælles strategi. Men foreningen leverer fortsat værdifulde bidrag til fællesskabet med pyntning til jul, fastelavn, høstmarked, kongelige begivenheder med mere. Stor tak for det. Men hvor længe holder det?

En væsentlig årsag til butiksdøden er urealistisk høje huslejer for butikslokalerne. Udlejerne håber på bedre tider. Imens de kvæler byen. De burde følge markedet og tilbyde en lav husleje, så alle butikslokaler kan holdes åbne.

Cirka 8.000 indbyggere i Fredensborg By vil gerne have en aktiv og blomstrende bymidte. Vi kan ikke gøre meget hver for sig. Derfor vil jeg opfordre Fredensborg Kommune som vores 'storebror' til at træde aktivt ind og hjælpe fællesskabet. Kan vi få kommunen til at tage kontakt til alle ejerne af butikslokalerne og tage en åbenhjertig snak om fremtiden på vores alles vegne: Vil I sætte huslejerne ned, så der kan komme handlende i alle butikkerne? Og til Handels- og Håndværkerforeningen: Kan I se en fremtid for Jernbanegade som butiksgade?

Hvis detailhandelen opgiver, er alternativet en 'museums-' og restaurationsby med bibliotek og andre institutioner. Der er allerede cirka 20 spisesteder i Fredensborg By.

Fredensborg kommune har afsat mange millioner kroner til at lave bycentret til en 'Grøn Slotsby'. Men er denne investering forsvarlig, før vi ved, om Jernbanegade har en fremtid som butiksgade? Investering i Langedammen og en ny tilkørsel til Slottet er spild af penge, hvis der ikke er liv i Jernbanegade.

I forslaget til Kommuneplan 2017, som i øjeblikket er i høring, hedder det om bymidten i Fredensborg blandt andet: ”Naturherlighederne (omkring byen) er trukket helt ind i bymidten og handelsgaden, så man … fornemmer og får glæde af den smukke natur. ….. et grønt sammenbindende netværk, som sikrer oplevelsesrige forløb for fodgængere, cyklister og bilister.” Smuk poetisk fantasi fra planlæggerne. Men lige nu en uvirkelig drøm.

Publiceret: 13. Juni 2017 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Uge-Nyt

ANNONCER
Se flere