Dronningen:

“Jeg er glad for at fakkeltoget fortsætter” - SE BILLEDERNE

Det var særligt at være her, da Prinsen døde, sagde Dronningen

Af
Fred Jacobsen

Årets Fakkeltog, som er Fredensborgs måde at sige velkommen til Kongehuset på Fredensborg Slot, var i år en både stemningsfuld og til tider underholdende oplevelse.

Stemningsfuld, fordi så mange mennesker med fakler fyldte godt op både i slotsgården og før det på ruten gennem Jernbanegade fra stationen til slottet.

Underholdende, fordi borgmester Thomas Lykke Pedersen efter sin tale til Dronningen og de skønsmæssigt omkring et tusinde fremmødte ikke rigtig havde styr på, hvor mange gange man råber hurra for Majestæten.

Tre hurra blev til ni

Selv om der i borgmesterens talepapir klart og tydeligt står, at der skal udbringes et nifoldigt hurra for Hendes Majestæt Dronning Margrethe, lykkedes det for Thomas Lykke Pedersen at lægge op til et trefoldidt hurra. Hvorefter han fortsatte med nogle spæde hurraråb, indtil brøleren gik op for ham.

“Undskyld, undskyld,” kom det fra borgmesteren, som Dronningen tog imod med et stort smil og efterfølgende også tog imod de ni - eller blev det til ti? - hurraråb.

Noget særligt

Thomas Lykke Pedersen henviste i sin tale til, at årets fakkeltog er noget særligt i læyset af Prins Henriks død på Fredensborg Slot tidligere året.

“Meddelelsen om Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død blev modtaget med særlig stor sorg her i Fredensborg. For gennem 50 år blev der knyttet stærke bånd mellem Prinsen og byens borgere,” sagde borgmesteren og bebudede, at der også i de næste mange år vil være fakkeltog som velkomst til Dronningen.

Dronningen understregede i sin takketale, at det havde været noget særligt at være på Fredensborg Slot på det tidspunkt, Prins Henrik døde.

“Jeg har glædet mig til fakkeltoget og jeg er glad for, at det fortsætter,” sagde Dronningen, der så med et tydeligt glimt i øjet tilføjede:

“Selv om jeg har boet her i adskillige uger.”

Og så udtrykte hun håb om, “at vi nu kan tage fat på foråret. Nu kommer det! Mange tak og også tak for de smukke ord,” sagde hun henvendt til borgmester Thomas Lykke Pedersen.

Et svært yndigt land

Til den mere underholdende del af en ellers stemningsfuld og forholdsvis lun april-aften efter en sen vinter hører også nærværende skribents erkendelse af, at det står så som så til med folks evner til at kunne synge hele sangen 'Der er et yndigt land'.

Første vers gik rigtig fint, hvorefter det store sangkor blev mere og mere mumlende og nynnende, i hvert tilfælde ikke klart syngende, jo længere man kom frem i Adam Oehlenschlägers fine tekst fra 1823.

Men i sidste vers kom der igen saft og kraft i det store fakkeltogskor. Første og sidste vers er jo også det, man synger med på til landskampe. De sidder på rygraden.

“Ja, og når vi synger det hele til nytår, har v i jo teksten på skærmen,” som en af aftenens fakkeltogdeltager bemærkede.

Det er Fredensborg Handels- og Håndværkerforening i samarbejde med det lokale spejderkorps, der står for det årlige fakkeltog.

Publiceret 05 April 2018 14:00

SENESTE TV