DEBAT:

Auderød Museum – et besøg værd

"Auderød Museum er i øjeblikke fyldt med en spændende udstilling om vore lokale landsbyers håndværkere - betragtet i historisk perspektiv," skriver debattøren i dette indlæg.

Ulla Hardy-Hansen (K) formand for kulturudvalget:

Auderød Museum er i øjeblikke fyldt med en spændende udstilling om vore lokale landsbyers håndværkere - betragtet i historisk perspektiv.

Åndens tanker og håndens værk har gennem hele menneskets lange historie altid været hinandens forudsætning.

Som en fælles organisme har de to ført os gennem tidernes tåger fra urtidens jægersamfund over agerbrugets stædige dyrkning til industrisamfundenes hæsblæsende tidsalder ... frem til nuet, hvor robotterne og deres kunstige intelligens nu lokkende truer med at gøre både ånd og hånd overflødige ... eller, hvem ved, måske efterlader os i en problemløs udødelighed og indholdsløs nydelse ... et nyt tankevækkende herrer/slaveforhold! Men den tid den sorg eller glæde.

Vores museum har med sædvanlig iver og dygtighed gjort et nedslag i den lange vandring gennem tiden. Fastholdt billedet af vore landsbyers liv i en fortid, der egentlig ikke ligger så langt bagud i tid, som vi ofte forfalder til at tro.

Kirken, smeden og kroen var landsbyens kraftcentre - de faste holdepunkter, hvor kirken sørgede for kontakten opad, smeden og de andre håndens mestre var den udførende part, der sikrede korn på marken og tag over hovedet ... kroen det sociale samlingssted for hvile, inspiration og dulmende udskejelser. Men sikkert også gav plads til en lokal Erasmus Montanus - øjeblikkets særling og nar, der varslede, at denne aften ikke var historiens afslutning. 

Det var i dette miljø landsbyens håndværkere levede og udførte deres uundværlige opgaver. Huggede tømmeret, rejste bindingsværket, tækkede taget ... mens drengen trak blæsebælgen i smedjen, så gnisterne føg, og hammeren blev svunget.

Jeg oplevede for år tilbage i en ganske lille landsby i Jylland et deja-vu af en håndværkersituation. En blytækker - en ganske ung mand - var ved at støbe plader til kirkens tag. Hver gang han hældte den flydende bly ud i formen fremmumlede han en formel på et gammelt, uforståelig sprog. Jeg spurgte ham, hvad det var han sagde ... ”Det ved jeg ikke, men hvis ikke jeg gør det, så bliver taget sgu utæt”. Altså tydeligvis en rest af den sammenhæng mellem ånden og håndens funktioner, som fortidens håndværkerne i vores landsbyer sikkert også har fungeret i.

Tak til Niels Storgaard og hans dygtige hjælpere for dette nedslag i vores lokalhistorie - fra en tid før transportkorridoren og så meget andet varslede nye fagre verdener på vores lange, lange rejse mod ... Ja, mon mod hvad? Lad os kun håbe, at vi ikke glemmer at bruge vores hænder på vejen!

Besøg museet og få indsigt!

Publiceret 11 March 2018 15:00

Uge-Nyt Fredensborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Nyt Fredensborg
SENESTE TV