Et dyp i isvand giver varme i hele kroppen

I Nivå Havn er vinterbadning en helt speciel begivenhed, der giver sammenhold, glæde og gode stunder

Af
Af Stine Lysemose

Det er en uge siden, at den sibiriske kulde kom til Danmark, og den har bragt blæst, sne og frost med sig. Badebroen i Nivå Havn er dækket af et fint lag hvid sne. Havet er så langt øjet rækker frosset til is og ligner snarere en skøjtebane end et hav.

Klokken er kvart over syv onsdag morgen, og kun en lille sprække i det tunge lag af grå skyer på himlen afslører, at solen er stået op. Luften ved badebroen er frisk, og det eneste, der bryder stilheden er mågerne, der flyver henover den grålige himmel, mens de skingert skriger om kap med hinanden. En smuk morgen til et dyp i vandet.

Den første gang i det kolde gys

En mand i 60'erne går mod badebrosstigen og parkerer de blå klipklapper ved de øverste trin. Langsomt kravler ned ad stigen og lader kroppen omsluttes af det iskolde slush ice-lignende vand. Hans øjne spærres op, og hans vejrtrækning bliver tung og hurtig. Et par sekunder bliver han i vandet, inden han forpustet kravler op ad stigen igen. ”Hold kæft, hvor er det bare koldt mand”, gisper han med en skælvende stemme og får stukket fødderne ned i klipklapperne igen. 

Da han har fået vejret, breder et stort smil sig alligevel på hans blålige læber, og han får pakket sig ind i sit håndklæde igen. Selvom at det er mandens første vinterdukkert nogensinde, og han ikke kender nogen andre, bliver der alligevel heppet på ham af to andre fremmødte vinterbadere. ”Hvor er du sej!” roser en af damerne ham.

Det handler om meget mere end at bade

Nivå Pingvinerne er en forening for vinterbadere, der blev stiftet i 2005 og holder til i Nivå Havn. Cirka 200 friske vinterbadere er medlem af foreningen, der lægger meget vægt på det sociale aspekt og fællesskabet. Pingvinerne bader ikke kun sammen, de mødes også indimellem til morgensang, laks og champagne eller luciaoptog i juletiden.

Der er ofte flere vinterbadere på havnen på samme tid, og når de har været nede i det kolde gys, får de sig gerne en kop kaffe og en sludder.

”Vi ser hinanden hver eneste dag. Vi er hinandens allerbedste venner. Vi taler om stort og om småt”, fortæller Inger Margrethe Hancke, som har været fast vinterbader i Nivå Havn i tretten år.

”Når man bor alene, som jeg gør, så er det fantastisk at have nogle at sige godmorgen til. Så cykler jeg hjem igen, og så er min morgen simpelthen startet så dejligt,” fortsætter hun begejstret.

Når alle er blottet, er alle ens Tilbage på badebroen er der kommet mange flere friske og garvede vinterbadere til. Der er kun et enkelt hul i isen, så derfor står de tålmodigt og venter på hinanden på badebroen. En ad gangen kravler de ned ad den isklædte stige og lader sig omslutte af det frostkolde vand. ”Aahh, hvor er det dejligt. Man kunne godt lige drikke et glas champagne”, er der en af de ældre damer, der grinende påpeger nede fra det lille vandhul i isen.

Fælles for alle på badebroen er, at de er nøgne, når de bader. Kun lige med undtagelse af enkelte, der har en hue eller vandtætte handsker på, for at beskytte de mest udsatte steder på kroppen for kulden.

”Fællesskabet her er så stort. Jeg tror, at det har noget at gøre med nøgenheden. Når man er afklædt, så kommer folk og fortæller ting, de normalt ikke ville have sagt”, fortæller vinterbader og bestyrelsesmedlem Ragnhild Jørgensen og fortsætter, ”når alle er blottet, er vi alle sammen ens”.

Hos Nivå Pingvinerne er alle velkomne, og der bliver taget imod alle med åbne arme og heppet på de nye. De fremmødte har kun gode ting at sige om vinterbadning og den følelse, der breder sig i kroppen.

”Man er slet ikke kold! Det er en skøn følelse, man bliver helt høj af det og meget glad i låget”, fortæller en af vinterbaderne ivrigt.

Minusgrader, kulde og istapper sætter ingen stopper for Pingvinerne. Og de fryser tilsyneladende heller ikke. Fællesskabet, samværet og glæden bringer rigeligt med varme i kroppen hos de friske vinterbadere.

Foto: Stine Lysemose. Så langt øjet rækker er havet frosset til is og ligner snarere en skøjtebane end et hav. Vinterbadning er for alle

Foto: Stine Lysemose. Så langt øjet rækker er havet frosset til is og ligner snarere en skøjtebane end et hav. Vinterbadning er for alle

Publiceret 10 March 2018 13:00

Uge-Nyt Fredensborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Nyt Fredensborg
SENESTE TV