I morgen siger Prins Henrik farvel til Fredensborg - men han vender tilbage

Halvdelen af prinsens aske skal nedsættes i en urne i Slotshaven i Frdensborg, den anden spredes ud i danske farvande

Af
Fred Jacobsen

Det var et udtrykkeligt ønske fra Prins Henriks side, at noget af hans jordiske rester skal blive i Fredensborg for evigt. Prinsen vender derfor delvist tilbage, når bisættelsen næste tirsdag har fundet sted.

Det oplyste Kongehuset på et pressemøde tidligere på dagen, hvor det også blev oplyst, at den afdøde prins i morgen formiddag overføres fra Fredensborg Slot til Amalienborg.

Prins Henrik, der døde sent tirsdag aften, skal bisættes fra Christiansborg Slotskirke tirsdag 20. februar - og derefter skal den ene halvdel af hans aske spredes ud over de danske farvande og den anden halvdel nedsættes i en urne i den private del af slotshaven i Fredensborg.

Ingen statsbegravelse

Der bliver således ikke tale om en statsbegravelse, men om en bisættelse med en mindre personkreds som deltagere. Kongehuset kunne i dag ikke give detaljer om, hvordan bisættelsen kommer til at finde sted.

Prins Henrik, der blev 83 år, tager i morgen formiddag afsked med sit elskede Fredensborg. Det sker ved, at båren med prinsen bæres ud fra Havesalen til den ventende rustvogn, som derefter tager en tur omkring Kancellihuset og derefter forlader Fredensborg i retning mod København.

I løbet af dagen kom flere og flere forbi med blomster som en sidste hilsen til Prins Henrik.

I løbet af dagen kom flere og flere forbi med blomster som en sidste hilsen til Prins Henrik.

På smertens leje

Fredag bliver prinsen overført til Christiansborg Slotskirke, hvor han kommer til at ligge i såkaldt castrum doloris i en lukket kiste, så danskerne kan komme forbi og tage afsked med Prins Henrik.

Tirsdag 20. februar er der så selve bisættelsen i Christiansborg Slotskirke, som kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen står for.

Prins Henrik blev tirsdag formiddag efter længere tids sygdom overført fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot for at tilbringe sin sidste tid der, som det blev formuleret i en meddelelse fra Kongehuset.

28. januar blev prinsen hastet hjem i privatfly fra et rekreationsophold i Egypten og indlagt på Rigshospitalet.

I begyndelsen af februar flyttede Dronning Margrethe sin residens til Fredensborg Slot for at være klar til at tage imod Prins Henrik efter indlæggelsen.

Samtidig blev det oplyst, at Prins Henrik var blevet overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for en lungeinfektion efter at lægerne havde opdaget en godartet tumor i hans venstre lunge.

I fredags - 9. februar - meddelte Kongehuset, at Prinsens tilstand var blevet alvorligt forværret, og Kronprins Frederik blev straks kaldt hjem fra vinter OL i Sydkorea.

På dagens pressemøde var der ikke yderligere detaljer om dødsårsdagen.

Blomster til minde om Prins Henrik, der tirsdag døde efter længere tids sygdom.

Blomster til minde om Prins Henrik, der tirsdag døde efter længere tids sygdom.

Castrum Doloris

  • Castrum doloris betyder på latin sørgeforhøjning - smertens leje
  • Det er en kongelig skik at stille en lukket ligkiste offentligt til skue på en forhøjning i nogle dage inden begravelsen, flankeret af en æresvagt
  • Skikken bruges normalt kun for statsoverhoveder. I Danmark er det de kongelige, mens det i andre lande uden monarki typisk er præsidenter
  • Castrum doloris er i modsætning til lit de parade, hvor liget ligger frit til beskuelse, når offentligheden defilerer forbi for at vise deres respekt
  • I det danske kongehus har der siden 1746 været skik for, at kisten står på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke nogle dage før bisættelsen i Roskilde Domkirke
  • Senest lå Frederik IX i 1972 og dronning Ingrid i 2000 på castrum doloris.

Kilde: Gyldendals Den Store Danske

Publiceret 14 February 2018 14:00

Uge-Nyt Fredensborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Nyt Fredensborg
SENESTE TV