Nekrolog over Lars Tjalve

Tidligere sognepræst i Asminderød-Grønholt Pastorat, Lars Tjalve, er død

Bjarne Henneman, formand for Asminderød Menighedsråd, på vegne af alle i Asminderød-Grønholt Pastorat

Nekrolog Det er med stor sorg, vi har i Asminderød-Grønholt Pastorat har modtaget meddelelsen om Lars Tjalves død.

Lars Tjalve var sognepræst i Asminderød-Grønholt Pastorat med Fredensborg Slotskirke fra 1976 til sin pension i 2013.

Han har haft en kolossal betydning for sognene og været i berøring med rigtig mange mennesker. Ikke kun som præst, men også som leder i byens FDF, som foredragsholder, som amatørskuespiller, som forfatter til bøger om Tolkien og C.S. Lewis – og som visesanger i sognegården med sin nære kollega igennem mange år, Bjarne Wulff. En bredt favnende og meget rummelig præst.

Lars Tjalve var også en stor og respekteret teolog. Han bevarede livet igennem forbindelsen til universitetsteologien. Både fordi han igennem en del år var ekstern lektor på Det teologiske Fakultet i faget Etik og Religionsfilosofi, og fordi han var kolossalt belæst.

Samtidig var Lars Tjalve en uovertruffen formidler af kristendommen. Han kunne elegant og vittigt komme til sagens kerne, så selv vi lægmænd forstod de sammenhænge, som han selv så klart. Derfor har han været et bindeled imellem det folkelige og teologien som fag.

Lars Tjalves egen definition af en god prædikant var, at man ikke måtte falde i søvn, og at man kunne huske prædiken, når man går ud af kirken. En definition, som han selv mere end blot opfyldte. Han var en fremragende fortæller, som forstod at tale til både børn og voksne på samme tid. Med sin helt egen fantasifulde humor kunne han altid få menigheden til at le undervejs. Og han forstod at relatere de bibelske tekster til den hverdag, vi kender.

Også udenfor teologien var han en meget vidende og eftertænksom samtalepartner – og kunne ubesværet trække linjer, sammenligne – og konkludere. Altid med et glimt i øjet, fordi vid og viden hang sammen hos ham.

Hans engagement i vores kirker var livslangt og helt uden forbehold. Hans synspunkt var, at præster, ansatte og menighedsråd udgør et team, som til sammen skal løfte opgaven. Derfor fik han også et meget nært forhold til sine kolleger og til menighedsrådsmedlemmerne.

Lars har været en central del af menighedens liv. Både i de glade og de mere alvorlige stunder. Han har trøstet, inspireret og opildnet.

Han har været der hver gang vores liv har taget en drejning i den ene eller den anden retning – og det med en selvfølgelighed, som kun en præst der er kaldet til sin gerning kan mønstre.

For kun en lille måned siden: Julesøndag, holdt Lars gudstjeneste i Asminderød Kirke. Selv om det var tydeligt, at han var mærket af sygdommen, så prædikede han præcis med det samme nærvær som altid. Det var som om han livede op, mens han talte.

Lars Tjalve var - med alle de udfordringer, livet bød ham – et så levende og tilstedeværende menneske, at det næsten ikke er til at forstå, at han ikke er blandt os mere. Hans åbne sind, stærke tanke, lynhurtige replik og hans mod på at tage alle opgaver på sig – vil længe lyse iblandt os.

Publiceret 31 January 2018 11:00

Uge-Nyt Fredensborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Nyt Fredensborg
SENESTE TV