Alberte Bøgelund Hansen fra Fredensborg skriver her levende om sit ophold som udvekslingsstudent i Wisconsin, USA.
Alberte Bøgelund Hansen fra Fredensborg skriver her levende om sit ophold som udvekslingsstudent i Wisconsin, USA.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

16-årige Alberte er udvekslingsstudent: Sådan får hun amerikansk kultur helt ind under huden

Den unge elev fra Fredensborg skriver her om sine første seks måneder i Wisconsin, USA

Af Alberte Bøgelund Hansen, Explorius udvekslingselev i Wisconsin, USA

Mit navn er Alberte. Jeg er 16 år gammel og bruger lige nu mit år som udvekslingsstudent i USA, Wisconsin.

Jeg kommer fra Fredensborg og har gået på Endrupskolen. Cirka seks måneder af mit ophold i USA er allerede ovre, og enden nærmer sig med alt for hastige skridt!

 

 

Foto: Privat
Foto: Privat

Slut på 9. klasse og hvad nu?

Da jeg selv var ved at afslutte niende klasse sidste år, havde jeg længe overvejet, om jeg skulle tage på efterskole eller måske et år til udlandet, inden jeg startede på gymnasiet. For mig var det en meget svær beslutning, for jeg havde egentlig altid tænkt, at jeg ville direkte på gymnasiet, når jeg afsluttede folkeskolen.

Af ren nysgerrighed gik jeg ind på Explorius' hjemmeside, som er den organisation, der har gjort det muligt for mig og en masse andre elever at få opfyldt vores drømme om et år udenlands. Her læste jeg nogle artikler skrevet af tidligere udvekslingsstuderende, og jeg blev mere og mere hooked på ideen.

Næste skridt var så at overtale mine forældre om at tage til et af Explorius' møder. Efter at have hørt om alle de oplevelser, der følger med, var jeg ikke længere i tvivl - jeg ville til USA!

Og jeg kunne aldrig have truffet en bedre beslutning. De sidste seks måneder har uden tvivl været de bedste måneder i mit liv.

Foto: Privat
Foto: Privat

Mere udadvendt og selvsikker

Det er naturligvis en stor beslutning, fordi man er væk fra familie og venner i ti måneder. Til gengæld bliver man en del af en amerikansk familie, der tager sig af dig, som var du deres egen, og man knytter en masse stærke bånd til nye mennesker. Jeg var meget opsat på ideen, især på baggrund af det sproglige.

Da jeg gik i folkeskole, blev jeg ofte nervøs, når jeg skulle snakke engelsk foran andre. Men efter en enkelt uge i USA kom det fuldkommen naturligt.

Jeg ville også rigtig gerne have prøve at være elev på en amerikansk High School, og mest af alt, så ville jeg gerne prøve noget helt nyt.

Et år i udlandet åbner virkelig mange døre, fordi man bliver flydende i et andet sprog, man bliver mere selvstændig, og man udvikler sig helt enormt. Jeg kan mærke, at jeg har meget nemmere ved at snakke med fremmede, og jeg er generelt mere udadvendt efter de seks måneder, jeg har været her.

Jeg havde oprindeligt tænkt mig, at jeg gerne ville gå på universitetet derhjemme, men det her år har også fået mig til at overveje, om jeg måske skulle tage tilbage, og gå på college herovre.

Foto: Privat
Foto: Privat

High School livet er skønt

Jeg har fået så mange fantastiske oplevelser allerede. Først og fremmest elsker jeg den ameri-kanske High School og alt hvad den indebærer!

Jeg går på Waukesha North High School, en relativt stor skole med cirka 1100 elever. I efteråret var der amerikanske football games hver fredag, og hele skolen kom for at støtte op om holdet. Skolerne tilbyder generelt mange forskellige sportsgrene.

Jeg tilmeldte mig f.eks. cross country, som er langdistance løb, og til foråret skal jeg løbe track. Klubber og sports er en stor del af det at gå på High School, og man får en helt masse venner, når man tilmelder sig fritidsaktiviteter.

Jeg var også med i en skiklub, så hver fredag tog jeg ud og stod på ski med mine venner fra klubben. Derudover er jeg også begyndt at spille guitar, eftersom skolen tilbyder det som valgfag.

Skolesystemet er meget anderledes, så man får selv lov til at vælge næsten alle sine fag, hvilket jeg synes var virkelig fedt. Jeg valgte en masse fag, jeg aldrig havde haft før, såsom guitar, drama, psykologi og chef foods.

Som en del af High School oplevelsen, er der jo selvfølgelig også Homecoming og Prom. Det bliver der virkelig gjort meget ud af! Pigerne bruger flere hundrede dollars på store flotte kjoler, og drengene laver kæmpe skilte og køber blomster, som de giver til pigerne, når de inviterer dem.

Foto: Privat
Foto: Privat

Amerikanske traditioner

Noget jeg havde set meget frem til at opleve var de amerikanske traditioner såsom Thanksgiving. Middagen bliver der gjort en hel del ud af.

Mine værtsforældre stod i køkkenet hele dagen for at forberede maden. Vi spiste kalkun, kartoffelmos, stuffing, gravy og græskartærte til dessert. Derudover så vi en amerikansk fodboldkamp på tv, hvilket er en tradition i min og mange andre amerikanske familier.

Den amerikanske jul var også noget af en oplevelse.

Min værtsfamilie elsker jul ligesom mig selv. Så der blev pyntet op til den helt store guldmedalje allerede i november. Der blev pyntet i et helt andet omfang end man ser derhjemme. De havde bunker af lys, oppustelige julemænd og snemænd, sokker til at hænge på brændeovnen, lysende skilte til haven - you name it.

I USA fejrer de jo jul den 25. december om morgenen, hvilket er en tradition, jeg er helt vild med. Det var så hyggeligt at vågne op i sit nattøj og åbne gaver, hvorefter vi fik besøg af mine værtsforældres familie.

Vi spiste middag sammen, og jeg lavede dansk julemad til min værtsfamilie. Det var bestemt en jul, som jeg aldrig vil glemme!

Foto: Privat
Foto: Privat

En ny familie og venner for livet

Min værtsfamilie tog mig med til Minnesota et par måneder efter jeg var ankommet, og har vist mig en helt masse af Wisconsin - blandt andet det stadium hvor statens football team hører hjemme.

En anden ting som jeg elsker ved udvekslingskonceptet, er at man aner ikke hvilken stat man ender op i, og jeg var virkelig hooked på ideen om at være udvekslingsstudent netop af denne grund.

Jeg kendte knapt nok til Wisconsin før jeg kom hertil, men fordi jeg blev placeret her, har jeg fået lov til at opleve en helt anden del af USA, end de steder man normalt ville besøge. Og nu føler jeg, at Wisconsin er mit andet hjem, og jeg kunne ikke have øns-ket mig en bedre placering end denne.

Men det allerbedste ved hele oplevelsen er altså de mennesker man møder. Jeg har fået så mange fantastiske venner, både fra USA og andre lande.

Min kontaktperson i Wisconsin, som er ansvarlig for mig og en masse andre udvekslingsstudenter fra andre lande, havde arrangeret julefest og andre aktiviteter for os, så nu har jeg venner fra alle dele af verdenen.

Derudover kan man se frem til Soft Landing Camp i New York, hvor man mødes med en masse andre danske, tyske, svenske, norske og finske udvekslingsstudenter, før man hver især dra-ger ud til sine værtsfamilier i forskellige dele af USA. Her lærer man også en masse nye mennesker at kende, og man klikker bare med det samme fordi vi alle har det tilfælles, at vi er udvekslings-studenter.

Jeg snakker dagligt med to af mine venner derfra, og det er skønt at kende andre udvekslingsstudenter, man kan snakke med, hvis man har problemer.

Vær klar til at amerikanerne er enormt interesserede i dig. De spørger meget ind til mit liv i Danmark og er generelt meget åbne. Man skal naturligvis også selv tage initiativ til at snakke med folk, men generelt er amerikanere meget imødekommende og lette at komme i kontakt med.

Jeg kan slet ikke holde ud at tænke på, at jeg om tre måneder ikke længere skal se mine ameri-kanske venner hver dag.

Jeg har helt bestemt fået venner for livet. Også min værtsfamilie er blevet som en ekstra familie for mig.

Mit råd: Grib muligheden

Som udvekslingsstudent får man lov til at leve et helt andet liv med en anden familie, nye venner og nye vaner. Det er udfordrende, men det er det hele værd. Selvom jeg længe var i tvivl om jeg skulle tage på udveksling eller ej, så kunne jeg ikke være mere glad for, at jeg sprang ud i det.

Jeg kan stærkt anbefale det, selvom det måske virker skræmmende. Hvis du er i tvivl, ligesom jeg var, så gør det. Man skal helt sikkert gribe en oplevelse som denne.

Foto: Privat
Foto: Privat
Publiceret: 11. Marts 2017 08:30
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Uge-Nyt

ANNONCER
Se flere