Lejlighedens beboer, den 73-årige Michael Promlok Johansen, var ude at lufte hund og vendte hjem til sin brændende lejlighed på 1. sal på Chst Boecks Vej.

Lejlighedens beboer, den 73-årige Michael Promlok Johansen, var ude at lufte hund og vendte hjem til sin brændende lejlighed på 1. sal på Chst Boecks Vej. Foto: Finn Hansen, Byrd

Brand i Fredensborg i aftes:

"Mor, mor, det ryger nede hos Bedste!"

Naboer fik 10-15 personer ud af lejlighederne i ejendommen, da der i aftes gik ild i lejlighed på Chrst Boeks Vej

Af
Fred Jacobsen

"Mor, det ryger nede hos Bedste," råbte 16-årige Frida i aftes til sin mor Heidi Uldahl, da hun kunne se over på Chrst Boecks Vej 27 i Fredensborg, hvor der stod sort røg ud af ejendommen.

Bedste, Bente Otto, bor der, men havde ikke opdaget noget, da hun blev ringet op af sin datter Heidi. Og så skyndte hun sig ellers ud af sin lejlighed i stuen til venstre og kunne se, at røgen kom fra lejligheden på 1. sal til højre.

Og Frida, hendes søskende Louis på 14 år og Silke på 10 år styrtede alle over til huset, hvor bedste bor, og hjalp med at få folk ud af lejlighederne.

Bankede på døre

"De løb med rundt, bankede på døre og fik folk ud," fortæller bedste, Bente Otto, om den dramatiske aften.

Da Heidi ringede til sin mor var branden allerede meldt til Nordsjællands Brandvæsen. Indsatsleder Klaus Åby var den første på stedet kl. 21.50 - fire minutter efter brandalarmen var modtaget. Og han fik hurtigt rekvireret slukningskøretøjer blandt andet fra Hørsholm for at få styr på ilden.

Slukningskøretøjer fra Fredensborg og Hørsholm var massivt til stede i forbindelse med aftenens brand i lejlighed i Fredensborg.

Slukningskøretøjer fra Fredensborg og Hørsholm var massivt til stede i forbindelse med aftenens brand i lejlighed i Fredensborg. Foto: Finn Hansen,Byrd

"Da jeg ankom, stod der flammer ud af dør og vinduer," lyder indsatslederens beskrivelse af det scenarie, hun mødte frem til.

Det var som Michel Jackson, der kommer hjem fra en turné

Klaus Åby kunne konstatere, at naboerne havde været hurtige til at evakuere fra de øvrige tre lejligheder i blokken. Men der var en stund tvivl om, om der var personer i den brændende lejlighed.

Det var heldigvis ikke tilfældet.

Alt er brændt

For Michael Promlok Johansen, der bor 1. sal til høre, var ude at lufte Lucky, en treårige rumænsk gadehund. Han havde været væk i godt en times tid, og på vej hjem kunne han se, at der kom røg fra den ejendom, hvor han har sin lejlighed.

"Jeg så røgen og tænkte: Der er da hos mig," fortæller 73-årige Michael Promlok Johansen, der er gangbesværet og derfor bruger meget tid, når han lufter Lucky. Og den modtagelse, han fik, da naboer og andre, der havde hjulpet med evakueringen, så ham komme gående med sin hund, var en popstjerne værdig.

"Vi overlevede, ingen kom til skade. Så på den måde er jeg glad

"Der stod en 20-25 mennesker og jublede. Det var som Michel Jackson, der kommer hjem fra en turné," fortæller Michael Promlok Johansen dagen derpå til Uger-Nyt.

Overnattede på sofa

Natten har han tilbragt på en sofa hos venlige medborgere, der åbnede deres hjem for ham. Det er Michael taknemmelig for.

"Vi overlevede, ingen kom til skade. Så på den måde er jeg glad," lyder det fra Michael Promlok Johansen, der dog står over for en fuldstændig udbrændt lejlighed.

"Alt er brændt, min computer, møbler, tøj, billederne af børn og børnebørn. Der er ikke noget tilbage," konstaterer han.

Michael har ingen forklaring på, hvad der kan have udløst branden, men en overophedet tv-boks, der stod i den hedebølgevarme lejlighed, er under mistanke. Det er dog noget, Nordsjællands Politi skal undersøge nærmere for at kunne fastslå brandårsagen.

Mens indsatsleder Klaus Åby roser naboerne for deres indsats, er der også ros den andenvej.

"Det hele foregik i god ro og orden, og brandfolkene var flinke og gjorde et rigtig godt stykke arbejde," fortæller Bente Otto.

Publiceret 26 July 2019 10:30